Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дом за всеки

В Кризисния център в кв. Захарна фабрика
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Според статистиката на "Каритас" към миналата година у нас хората, които нямат дом, влизат в графа „скитащи се“ и не попадат под обхвата на социалните услуги, предоставяни от държавата и общините, са над половин милион.
Според данните на друга организация, посветила дейността си на проблемите на бездомните - „Градски номади“, една четвърт от хората без покрив над главата си в София имат висше образование. За да се върнат към нормален начин на живот обаче, тези хора се нуждаят от подслон и работа, сериозна психологическа помощ и адекватни социални програми.
Столичната община поддържа центрове за временно настаняване на бездомни, като в тях има общо 510 места. Според Драгослава Унджова, началник на отдел „Социални услуги за деца и семейства“ към Столичната община и управител на Кризисния център за настаняване на бездомни, този капацитет е достатъчен за град като София, тъй като целта на подобни центрове е да се окаже помощ на нуждаещите се да се реинтегрират в обществото. В момента на територията на столицата работи и един мобилен екип, който насочва хората на улицата към Кризисния център.

От звуковия файл можете да чуете как преждевременно започна работата там.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!