Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна авария в ТЕЦ-Габрово остави абонатите на студено - този път за седмица

Слушатели на "Хоризонт" от Габрово подадоха сигнал за поредната авария в местния ТЕЦ, която остави абонатите на централата на студено при минусовите температури навън не за ден-два, а за цяла седмица и, разбира се, провокира справедливо недоволството сред хората. Училищата, които се отопляват на централно парно, са принудени да разпуснат децата. Понеделник е не учебен ден за три от тях.
За малко повече от месец от началото на отоплителния сезон, това е четвъртата авария, жалват се абонатите на ТЕЦ-а в Габрово. Дружеството не предоставя информация колко са потребителите на централното парно, но големите жилищни квартали в града са топлофицирани. Сред абонатите им са институции, детски градини, училища и фирми. 
Последната авария е на главен топлоизточник и подаването е намалено, според информацията на сайта на ТЕЦ-а, а де факто е напълно спряно, сигнализираха слушатели. 
След последната авария кметът на общината Таня Христова свика среща с участието на представители на ТЕЦ-а. Повечето въпроси обаче останаха без отговор, защото се оказа, че те не били упълномощени да дават информация за частното дружество. В опит да се изясни кой е собственикът, от думите на членовете на Съвета на директорите станало ясно, че капиталът на дружеството е собственост на фирма, регистрирана на Кипърските острови.
Жители на Габрово сигнализират и за друг проблем, произтичащ от работата на централата - замърсяване на въздуха. 
Повече по темата може да научите от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!