Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК и БНР с кампания в помощ на децата, пострадали от катастрофи

Снимка: Пламен Коцев

Деца, които са пострадали в катастрофи, бяха подпомогнати в кампанията "Зимна приказка" на Българското национално радио (БНР), Българския червен кръст (БЧК) и Пътната полиция. Днес 12 от тях, които живеят в София, получиха подаръци. 34 деца са загинали в пътнотранспортни произшествия от началото на годината. 1091 са били ранени.

6874 са регистрираните тежки пътнотранспортни произшествия. В катастрофи от началото на годината са загинали 665 души, а над 8000 са били ранени. В над 96 процента от случаите виновни за пътнотранспортните произшествия са водачите. Това показва ниска култура на познаване на Закона за движението по пътищата, на познаване на собствения автомобил  и самоконтрол. Мисля, че това е едно от нещата, които липсват в подготовката на водачите, коментира Мария Ботева от Пътна полиция.

64 деца, пострадали от катастрофи, ще бъдат подпомогнати от кампанията на БЧК и БНР, посочи председателят на БЧК Христо Григоров:

С парите, които днес дадохме, ние не бихме могли да решим проблемите на хората, проблемите на децата, но по този начин показваме едно уважение и това, че те не са самички. По този начин отново изваждаме пред българското общество проблема с агресията по пътищата, това диво каране. Защо губим по една класна стая от 30-35 дечица всяка година.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Евелина Стоянова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!