Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба с фотоси от поклонически пътувания в галерия "Пловдив"

Изложба с фотографии на Студентски клуб по иконология и иконография „Св. ап. и ев. Лука“ при Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“ посветена на Рождество Христово продължава до 11 януари 2017 г. в галерия „Пловдив“ на ул. „Авксентий Велешки“ 20и на 4 етаж в сградата на Философско Историческия Факултет на ПУ на ул. „Костаки Пеев“ 23 – зад Униатската църква на гърба на университета.

Студентски клуб „Св. ап. и ев. Лука“ съществува от 5.03.2015. Това е втората изложба на клуба. Тя се състои от фотографии на студентите, членуващи в клуба. Множеството пътувания, организирани от Катедра „Теология“, в която учат тези студенти, дават богат материал за фотографията. Независимо че техниката използвана за снимките не е с отлично качество, обектите на фотографиите са достатъчно значими и интересни, за да бъдат показани.

В изложбата участват кадри, заснети в Араповския, Горноводенския, Шипченския, Кабиленския, Кукленския, Бачковския и Рилския манастир. Има и снимки от пътувания зад границата на България – в Солун и Суроти, Гърция и в Яш, Румъния. Изложбата обхваща три раздела – Иконография, Личности и Архитектура.

Изложбата се осъществява и с подкрепата на Студентски съвет при ПУ, на ръководството на Философско Историческия Факултет - ФИФ към ПУ, както и на ръководството на Катедра “Теология“ към същия Факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Председателят на Студентски клуб по иконология и иконография „Св. ап. и ев. Лука“ Галина Тодорова обобщава, че надеждата на студентите Атанаска Николова, Виолета Станкова, Гергана Атанасова, Йоана Корбанколева, Красен Стефанов, Красимира Колева, Константин Шушков, Малина Тодорова, Мария Андонова, Мария Петкова, Мария Василоманолаки, Николай Несторов, Христо Хътов е изложбата да бъде не само с познавателна роля по отношение на християнството и иконографията, но да бъде и един празничен поздрав и удоволствие за всички, които ще я посетят по време на зимните празници през декември, 2016, и в началото на януари, 2017. Нека всички пловдивчани и гости на Пловдив се чувстват поканени, пишат студентите.

СнимкаСнимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!