Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Музикаутор": Сезирали сме СЕМ със 108 писма за музика, звучала в ефира на БНР без уредени права

Почти месец след като в ефира на БНР не звучи музика от каталога на "Музикаутор", от дружеството за управление на авторски права дадоха днес извънредна пресконференция.

От "Музикаутор" твърдят, че от началото на годината досега са сезирали Съвета за електронни медии (СЕМ) със 108 писма (всяко от които съдържа по три произведения) за музика, звучала в националния ефир на БНР без уредени авторски права. Оттам твърдят още, че ако за всеки сигнал БНР бъде санкционирано между 3000 и 20 000 лева по Закона за радиото и телевизията, то за месец януари медията ще плати санкции приблизително за същата сума, каквато би платило на "Музикаутор" за цялата година.

За нас беше изключително учудващо и странно защо Националното радио избра този подход да води дела срещу "Музикаутор", каза Иван Димитров, изпълнителен директор на организацията:

Както знаете, беше заведено едно дело в Комисията за защита на конкуренцията. След това беше анонсирано завеждането на още едно дело. Аз съм изненадан, защото изходът на подобен тип дела по принцип отнема много време – 3-4-5 години понякога, което не води до намиране на решение в казуса, в който ние се намираме. Ние разбрахме вчера, че съдебният иск на Националното радио не се развива по очаквания сценарий. Има разглеждане на обезпечителна мярка, която е отхвърлена, тоест претенцията на Радиото за налагане на обезпечителна мярка спрямо "Музикаутор" не е основателна. Това всъщност е изключително ключово нещо и това поставя целия този казус в друга светлина.

Адвокатът на "Музикаутор" Мариана Андреева:

Радиото е поискало налагане на обезпечителна мярка – вдигане на забраната за използване на музика. По отношение на обезпечителната мярка е налице развой. Самата претенция за вреди е в съвсем начален етап. Тепърва там ще се развива производството. По отношение на искането за вдигане на забраната – същото остава, но без уважение, като Софийският градски съд е приел, че това е неоснователно. 

Според Иван Димитров има нарушение, извършено от ръководството на Радиото:

Освен липсата на авторски права за уредена музика, доколкото ние знаем, все още не са уредени и правата с продуцентите, тоест върху звукозаписите, дори на погасената музика, има продуцентски права. Липсата на договор, липсата на лицензи за тях също е един вид нарушение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!