Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съни Сънински: Откриваме дарителската кампания за парка "България на длан"

Снимка: БГНЕС
Инициативният комитет "България на длан – макети на открито" започва национална дарителска кампания за изграждане на първия едноименен образователен културно-исторически парк. Идеята е на едно място да бъдат събрани макети на знакови сгради - църкви, манастири, крепости, гробници, театри. Инициатор и създател на проекта е режисьорът Съни Сънински:


Стартът на кампанията е със специално събитие в Националния дворец на културата.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" създателят на проекта – режисьорът Съни Сънински – обясни: 

Преди 17 години, когато страстта ми към старите възрожденски къщи, здравеца, камъка и дървото ме отведоха по течението на Малък Искър си казах, че ето това е нещото, което съм търсил, и в което съм вярвал. Тогава беше много непопулярно да се купуват къщи. Тогава беше много популярно да се купуват коли.

Радвам се да обявя тази кампания, защото големият български музикант Теодосий Спасов, който е и лице на кампанията, ще изсвири нещо от него и само по начин, по който той умее и ще поканим всички българи, в навечерието на 3 март, да разгледат и експозицията България на длан и да видят архитектурният проект, който е разработен. Днес ще обявим специалния DMS номер за набиране на средства – 17777 с текст "bgdlan".

Това е началният импулс и избрахме този начин на финансиране, защото именно от тези хиляди есемеси, които се надяваме, че биха ни подкрепили, ще дадат първата и най-важна крачка за създаването на проекта. Средствата от DMS кампанията ще бъдат насочени към изграждането на първите десет макета. По някакъв начин това ще бъде символично начално, но тук е мястото да кажа, че се обръщаме към всички български организации, към всички администрации на държавата като цяло, които биха могли да се включат, но и към всички от българския бизнес. Ще разчитаме и на българските в чужбина. И на собствени сили, защото ние немалко направихме дотук, структурирахме целия проект, практически днес ще се направи официалното дарение на терена, вече имаме и архитектурен проект, и терен.

Ето какво каза при старта на кампанията министърът на туризма Стела Балтова:

Тук , в нашата родина, където има невероятно много артефакти, ние сме на трето място в Европа по брой, където е намерено най-старото обработено самородно злато, сме задължени като патриоти и родолюбци да продължаваме да представяме всички артефакти от нашата история.

Интервюто на Таня Величкова със Съни Сънински можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!