Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка на НАП след слушателски сигнал за неиздаване на касови бележки в Габрово

В някои търговски обекти в Габрово не се издават касови бележки, а държавата не извършва ефективен контрол, алармира слушател на "Хоризонт".

Ваня Тодорова казва, че й е омръзнало да слуша оправдания, че държавата няма пари. Затова пита какво прави държавата, за да си получи полагащото й се. Като пример за неефективния контрол в търговските обекти габровката посочва магазини, от които редовно пазарува от години, без да получава касови бележки. За практиката да се укриват обороти е сигнализирала и преди НАП, а и не само:

До министерство на финансите също съм писала. Те ми отговориха, че това е така, но по един за воалиран начин, от който нищо не можеш да разбереш. Никой не иска да се заеме сериозно. И какво да искам тогава?! От кого да го искам и на кого да се оплаквам, че няма пари държавата? Това го позволява държавата. Двама служители от НАП-Габрово да проверяват магазините за касови бележки е безотговорно от стана на държавата.  Това е лансиране на сивата търговия. Като отидеш в друга държава от ЕС, игла да си купиш ти дават касова бележка.

Неиздаването на фискални бонове за извършените продажби и несъответствие на парите в касата с регистрирания чрез апарата оборот са най-честите нарушения, които от НАП установяват при проверките в Габровска област. Действително служителите на отдел "Оперативни проверки" в габровският офис са двама, но се командироват и инспектори от Велико Търново, а ротационни проверки извършват служители от другите офиси на териториалната дирекция, която обхваща седем области в Северна България.

Директорът й Ивайло Здравков обясни, че практиката дава добри резултати, тъй като по този начин се игнорира възможността да повлияят познанствата между търговци и проверяващи. Здравков изтъкна още, че е необходимо всеки клиент да изисква своя касов бон и допълни, че институцията разчита на гражданска активност.

В случая обаче се наложи и нашата намеса, тъй като сигналът на Ваня Тодорова беше архивиран. Причината - не са посочени идентификационни кодове на обектите, наименованията или адресите, макар че в жалбата местонахождението им беше описано. Жалбоподателката не отговорила и на писмото на НАП за уточняване на подадената информация. В крайна сметка, след повторно запитване до териториалната дирекция на НАП във Велико Търново, проверки бяха разпоредени от директора й Ивайло Здравков.

Прецених, че има обществен и медиен интерес, тъй като знаем, че обществото е чувствително на тема неиздаване на касови бележки, както и трябва да бъде, тъй като това ни е основният коректив на нас, разпоредих проверки на 16, 17 и 20 февруари 2017 година в град Габрово.

Общо в тези три дни сме установили нарушения и сме съставили шест акта за установяване на административни нарушения като единият от обектите е запечатан заради неиздаване на фискален бон. На останалите обекти ще бъде наложена глоба съответно между 500 и две хиляди лева на обектите. От тази година реално НАП започна да прави ефективно т.нар. запечатване на обектите. Най-често при неиздаване на касов бон нашите колеги от отдел "Оперативни проверки" имат право да запечатат обекта. Това е една превантивна мярка, която въздейства и на околните обекти и възпитателно на търговците да не укриват обороти и всичко, което правят да бъде на светло.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!