Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2017/Платена публикация

Драгомир Стойнев от БСП: За нас българският предприемач е ключов за развитието на икономиката

„За БСП е много важно имаме ли потенциал за увеличаване на икономическия растеж в България. Сега икономиката ни е базирана на европейски средства, но те трябва да допълват националното финансиране, те нямат заместващи функции”, каза в Стара Загора Драгомир Стойнев, водач на листата на Коалиция „БСП за България” в Старозагорски избирателен район на среща с предприемачи. По думите му това е и икономика на обществените поръчки – 10% от фирмите са усвоили 53 млрд. лв.  България става все по-малко атрактивна за чуждестранните инвеститори. „Най-голям инвеститор са българите в чужбина, които изпращат средства на своите близки”, категоричен бе ексикономическият министър.

Според Стойнев не се стимулира българският бизнес, няма я държавната подкрепа. Банките не подкрепят предприемачите с нисколихвени кредити. „БСП иска де се обърне пирамидата и най-отгоре да стои българският предприемач”, каза още Стойнев.

Той представи и икономическата програма на партията, която залага на стимулиране на икономическия растеж. Да не се увеличават данъците, да бъде премахнат данък „уикенд”, да се въведе професионалното начало в управлението на държавните предприятия, са част от заложените мерки в Програмата.  Ще бъдат създадени фонд „Индустрия” и фонд „Иновации” в помощ на предприемачите и младите български учени. Според Стойнев ще се акцентира и върху развитие на капиталовия пазар чрез създаване на отделен сегмент на Българска фондова борса, където малките фирми ще могат да набират публичен капитал, без да имат статут на публични дружества. Младите предприемачи до 35 години, които създават фирма и открият пет работни места пък се освобождават от данък печалба за две години, за да се стимулират иновациите.

„Опасността след четири години в Старозагорския регион да има икономическа и социална бомба е реална, ако се приеме на LCP BREF („Референтен документ за най-добри налични техники за Големи горивни инсталации") ”, предупреди Стойнев. Това ще доведе до закриване на комплекса „Марица-изток” и загуба на над 100 000 работни места. Стойнев отново припомни, че през 2016 г. българската страна не е защитила интересите на енергетиката ни.

Създаването на национална карта „Образование-икономика” също е приоритет за БСП. Идеята е държавата да поеме обучението на кадрите, както и бизнесът да навлезе в подготовката на българските специалисти. Стойнев представи и идеята за „българското”, според която така ще се наричат продукти произведени само с български суровини. Големите търговски вериги ще имат квота за български продукти, което ще стимулира производството им.

„За нас са важни българският производител, българският предприемач, българската икономика. Не смятаме, че трябва да натоварваме средната класа, която е моторът на икономиката ни”, обясни водачът на листата. Затова и от БСП предлагат плоският от 10% данък върху печалбата и доходите да остане, а 20% ще плащат само тези, които получават над 10 000 лв. месечно. „Пари в държавата има, приоритетите са ни грешни”, убеден е икономистът Стойнев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повече от 60 доброволци чистиха около УМБАЛ „Киркович“ в Деня на Стара Загора

Два камиона с отпадъци успяха да съберат доброволци в рамките на петте часа, в които протече днешната кампания за почистване на част от болничния комплекс край УМБАЛ „Киркович“ в Стара Загора. Повече от 60 души се включиха в инициативата, чийто..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Стара Загора отбеляза своя празник - 5 октомври

Стотици граждани се включиха в отбелязването на Деня на Стара Загора - 5 октомври. Градът празнува 145 години от възстановяването си след опожаряването по време на Руско-турската освободителна война. Празничните събития започнаха с молебен за Стара..

публикувано на 05.10.24 в 14:21

Навръх 5-ти октомври - Стара Загора през погледа на три поколения

Времето се променя, а с него и хората. И това не е лошо, просто прави понякога по-труден прочита на събитията. В опит да намерим лесен път към сърцето на Града на липите изкушихме се да погледнем Стара Загора през очите на три поколения. Първо се..

публикувано на 05.10.24 в 13:27
Община Свиленград

5 октомври - Денят на Свиленград

Днес е Денят и на Свиленград. Празничният 5 октомври започна с тържествена литургия за благоденствието на Свиленград и неговите жители в храм „Св. Троица” от 8.30 часа. Поклонението на историческия връх Шейновец с панихида пред паметника-костница на..

публикувано на 05.10.24 в 10:48
СНИМКА: Радослав Балкански(вдясно) и Николай Кирилов

Eдинадесетокласникът Радослав Балкански е тазгодишният кмет на Млада Загора

Eдинадесетокласникът от Профилираната природо-математическа гимназия „Гео Милев“ Радослав Балкански беше избран за тазгодишния кмет на Млада Загора. За негов заместник беше избрана определена Сиана Сивова  от 11 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан". За 28 път в..

публикувано на 05.10.24 в 10:44
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Стара Загора празнува на 5 октомври

Празничните събития започват в 8,40 ч., в съботния ден, с молебен за Стара Загора , отслужен от старозагорския митрополит Киприан в катедралния храм „Свети Николай“. Богата културна, образователна и спортна програма са подготвили от общината за..

публикувано на 05.10.24 в 06:00

Националната конференция на адвокатурата се провежда в Стара Загора

Адвокатската колегия в Стара Загора е домакин от днес до неделя на Есенната национална конференция на българската адвокатура. Темата на форума е “Актуални проблеми в дейността на адвокатските колегии в защита на професионалните права, честта и..

публикувано на 04.10.24 в 16:53

Свиленград пази жив спомена за българския боен дух

  Балканската война  е епопея на бойния дух на българите и жертвоготовността за освобождението и обединението на нацията.   Свиленград е първият освободен град на 5.10.1912 г. – денят на обявяването на войната, още преди цар Фердинанд да обяви..

публикувано на 05.10.24 в 06:45

Диана Димова: 19 години имаме доверието на нашите партньори в помощ на най-уязвимите семейства в Община Стара Загора

13 500 деца и родители са посетили Комплекса за социални услуги за деца и семейства за 19-те години от съществуването му.  600 майки и деца са били настанени в Звено „Майка и бебе“, на 150 деца и родители се помага ежемесечно – това сочи статистиката...

публикувано на 04.10.24 в 15:53

Започва почистването на изгорялата гора на "Седми километър" край Стара Загора

Започна изпълнението на дейностите по почистването на терена след големия пожар на местността „Седми километър“ в Стара Загора след големия летен пожар. Директорът на Държавно горско стопанство Стара Загора инж. Иван Чергеланов припомни от ефира..

публикувано на 04.10.24 в 15:12