Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Тодоров: Нека не допускаме историята да ни дели

Живеем във време с много проблеми за решаване, така че нека не допускаме историята да ни дели. Това призова кметът на Стара Загора Живко Тодоров по повод напрежението, което породи тези дни поставената върху фасадата на Драматичен театър „Гео Милев“ плоча в памет на жертвите на Народния съд.

Мемориалът бе открит на 29 март с военни почести от Втора Тунджанска лека пехотна бригада и по инициатива на Съюза на репресираните в Стара Загора.

Плочата е монтирана съгласно решение на Общинския съвет от 2010 г. по предложение внесено от ВМРО, Атака и Синьо единство.

„Едва преди няколко дни съдът се произнесе в полза на инициаторите на идеята по дело, заведено от общинския съветник от БСП Сашко Лозанов, против решението за мемориалната плоча“, съобщи кметът в отговор защо чак сега Съюзът на репресираните реализира намерението си. Живко Тодоров припомни, че плочата е монтирана с одобрението на Регионалния исторически музей в Стара Загора и със съгласието на Министерството на културата.

Плочата предизвика острата реакция на Съюза на антифашистите в Стара Загора, а Общинският съвет на БСП се обяви за незабавния й демонтаж. В отговор Реформаторският блок в Старозагорския общински съвет защити идеята на Съюза на репресираните, откъдето също разпространиха позиция против декларацията на социалистите.

Гражданите на Стара Загора също не приеха паметната плоча еднозначно.

„Всеки трябва да уважава историята. Така както от едната страна – в парк „Пети октомври“, има паметник на пострадалите от един режим, нека от другата страна, тези които се чувстват пострадали от комунистическия режим, си почетат загиналите. Не мисля, че е време за разделение. Прекалено много е минало от всички тези събития, за да разделят в днешно време те обществото“, категоричен е Живко Тодоров.

По повод упреците, че плочата е монтирана на фасадата на културна институция, която носи името на Гео Милев, кметът заяви, че няма право да коментира избора на място, след като то е одобрено от архитектите, историците и Министерството на културата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюро по труда и СП, Стара Загора

Бюро по труда - Стара Загора работи по няколко проекта с европейски средства

Минимален спад на безработицата отчитат от Бюро по труда – Стара Загора. Към края на миналия месец броят на регистрираните безработни в областта е 5513. По традиция най-ниско е нивото на безработица в Павел баня, Казанлък и Стара Загора, а най-висок в..

публикувано на 31.07.24 в 13:02
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Отбелязваме 147 години от боевете за защитата на Стара Загора

147 години от боевете за защитата на Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война ще бъдат тържествено отбелязани днес на различни паметници в града и общината.   В 10 часа започва и общоградският ритуал в знак на почит и благодарност..

публикувано на 31.07.24 в 09:22

Изследвания и консултация за хепатит организират в Стара Загора

Да края на седмицата продължават инициативите на Регионалната здравна инспекция свързани със Световния ден за борба с хепатита. По този повод на 1 август от 10 до 13,30 часа желаещите да се изследват за заболяването, както и да получат консултации..

публикувано на 31.07.24 в 09:07
Проф. Георги Рачев

Проф. Георги Рачев: Жегите и сушата в Старозагорско продължават и през август

През август за района на Стара Загора се очаква средна месечна температура около 27 градуса, което е с около градус и половина над нормата, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. По думите му валежите ще са с около 30 процента по-малко от..

публикувано на 31.07.24 в 09:00
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Готови сме за еврото, което ще изсветли икономиката

Добре би било Законът за еврото да се приеме окончателно в рамките на това Народно събрание и да се прилага. Това мнение изрази пред Радио Стара Загора икономистът Румен Гълъбинов. Освен законодателството, по пътя към единната валута са важни и..

публикувано на 31.07.24 в 08:05

Локализирани са пожарите край старозагорските села Дълбоки и Еленино

Пожарите, които възникнаха в следобедните часове в близост до старозагорските села Дълбоки и Еленино, са локализирани, съобщи старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 30.07.24 в 19:05

В Стара Загора ще обработват открити площи за унищожаване на комарите

Община Стара Загора ще извърши третиране на открити площи срещу възрастни комари с препарат „Стийл 25 ЕК“ / студен аерозол. Това е по-ефективният метод за борбата срещу комарите, коментират от фирмата, ангажирана с дейностите. График: Сряда,..

публикувано на 30.07.24 в 17:27

Пожарът край Дълбоки още не е потушен

Главният път Стара Загора - Нова Загора при разклона за село Дълбоки е затворен и движението се пренасочва през с. Оряховица. Това съобщиха жители на село Дълбоки, където по-рано днес избухна пожар.  4 екипа на пожарната, служители на горското стопанство..

публикувано на 30.07.24 в 16:59

Утре изтича срокът да се декларират и плащат дължими данъци за второто тримесечие на 2024 г.

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ..

публикувано на 30.07.24 в 16:26

Отново пожар край село Дълбоки

Пожар възникна този следобед край старозагорското село Дълбоки. Сигналът за огъня е подаден малко след 15.00 часа, съобщиха от противопожарната служба в Стара Загора. От там уточниха, че горят сухи треви в южния край на селото, но няма опасност за..

публикувано на 30.07.24 в 16:06