Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден в Италия

Франческа Парадизо: Шоколадовите яйца са за малки и големи

На втория ден - понеделник на Ангела, задължително се пътува извън дома

Снимка: pixabay.com
Родена в Сицилия, израстнала в Милано, а от седем години е омъжена за българин и живее в София. Името й е Франческа Парадизо и е преподавател в Италианския институт.

Казва, че макар по-голямата част от живота й да е свързана с Милано, на празници семейството й повече се е придържало към традициите от Сицилия, а не към Ломбардия - областта, чийто център е Милано. Така на Великден на трапезата задължително има много сладкиши - нещо типично за Сицилия. Присъства и характерното за острова печиво, в което има твърдо сварено яйце и е символ на празника, както и агне от марципан. 

Франческа с усмивка отбелязва, че на Великден италианците винаги имат на масата печено агнешко и яйца, но за разлика от България те не се боядисани, а шоколадови. Освен това в тях може да се сложи и подарък. За втория ден на Великден, който в България се казва Светъл понеделник, в Италия е - понеделник на Ангела и тогава е задължително всички да излязат от къщи и да пътуват някъде или просто да отидат на пикник сред природата. Обикновено за жителите на Милано това е езерото Комо (Lago di Komo) или езерото Гарда (Lago di Garda).

Още за празника в Италия - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!