Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорката на училището в Славяново определи случилото се като нещастен случай

Кметът на Славяново Христо Таренгов не потвърди, че починалото дете е имало здравословни проблеми

| обновено на 04.05.17 в 12:40
Ден на траур е обявен днес в Славяново в памет на починалото вчера по време на сбиване в училище 14-годишно момче. В основното училище "Христо Ботев", където стана инцидентът, тази сутрин се очакват психолози, които ще работят с учениците и преподавателите в учебното заведение. Окръжната прокуратура образува досъдебно производство за изясняване на причините, довели до смъртта на осмокласника. Конфликтът е възникнал по време на час по биология, след което е станало сбиване между двама осмокласници, 14-годишният Радослав паднал на чина, а след това на земята. Това съобщиха от прокуратурата. Опитите на екипите лекари да спасят момчето са неуспешни. Директорката Лиляна Манолова каза, че момчетата не са били агресивни:

Детинско спречкване. То не може да доведе до това, което се е случило. За мен е нещастен случай.

От днес в училището влизат експерти от Регионалното управление и психолози. Началникът на управлението Албена Тотева обясни.

Мобилна група към Министерство на образованието ще влезе в училище за психологическа подкрепа, психолози, подготвени за работа за кризисна интервенция. В момента се сформира и екип от Регионалното управление, за да влезе в училище и да доизясни ситуацията.

Психолозите са обучени и подготвени за работа в кризисна интервенция. Те ще съобразят своите действия така, че да окажат своевременната, необходима психологическа подкрепа както за учениците, така и за учителите и останалия персонал от училището.

Алгоритъмът за противодействие на тормоза в училище е ключът към намаляване на инцидентите, категорична е Тотева:

Следва огромна превантивна работа – да се срещат децата с педагогически съветници, с психолози , с класен ръководител.

Сформираният екип от Регионалното управление на образованието също ще направи проверка на дейностите по превенция и интервенция на ситуациите на тормоз над деца и ученици.

Кметството в Славяново ще съдейства на директора на училището, учители и ученици при изясняването на случая, съобщи в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" кметът Христо Таренгов. Той не потвърди твърденията, че починалото дете е имало здравословни проблеми:

Това са само слухове, но доколкото чувам, е имало спречкване, но както каза и директорката, това дете явно е имало някакво заболяване. Това могат да кажат само родителите, за да има толкова висок пулс и високо кръвно налягане… Това ще кажат вече специалистите и Съдебна медицина. Докато те не се произнесат, никой нищо не може да каже с точност.

Кметът на Славяново заяви, че в училището би трябвало да има занятия още днес, но в града ще бъде обявен траур.

Интервюто на Таня Величкова с Христо Таренгов и репортажа на Латинка Светозарова можете да чуете от звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!