Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли проблем в процедурите по обществените поръчки за лечението на деца

Снимка: dnevnik.bg

Спъва ли Фондът за лечение на деца в чужбина финансирането на операции на деца със спина бифида у нас?

Четири месеца 8-годишната Самуела чака своята операция, която е на стойност близо 100 хиляди лева. Средствата са отпуснати за лечението на момиченцето с решение на Фонда за лечение на деца. Самуела обаче не може да бъде оперирана в желаното лечебно заведение, тъй като по закон то не е длъжно да обявява обществени поръчки за имплантите, които трябва да ѝ се поставят. За да бъде платено на болницата обаче, според правилника на Фонда, лечебното заведение трябва да проведе процедура по Закона за обществените поръчки. Така между правила и закони детето не може да разчита на желаното лечение.

В интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" д-р Тинка Троева посочи:

С решение на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца има издадена заповед за тези средства, които са съответно искани за тази операция. Те са утвърдени, така че в момента, в който болницата, в която детето иска да се оперира докаже, така както е по нашия правилник, че това медицинско изделие ще бъде доставено в болничната аптека въз основа на договор, който е сключен по Закона за обществените поръчки, тя веднага ще бъде оперирана и сумата ще бъде отпусната. Засега обаче тази болница няма сключен такъв договор и не можа да ни представи такава декларация, затова ние сме посочили и други лечебни заведения, които имат сключени договори по Закона за обществените поръчки, но желанието и настояването на родителите е за тази болница и ние имаме разбиране за това.

От болницата, в която желае да се лекува детето, ни изпратиха писмено становище. То гласи:

"Болница "Токуда" развива своята програма за лечение на тежки гръбначни изкривявания вече 10-та година, като в този период са оперирани успешно близо 100 деца. Отделението по ортопедия на болницата е единствената структура в страната, в която може да бъде извършвано подобен тип лечение и то на ниво, отговарящо на модерните клиники в Западна Европа и САЩ. Правилникът на Фонда за лечение бе променен, което затрудни достъпа на пациентите до възможността да бъдат лекувани в страната си от компетентни специалисти. Държавата следва да намери начин да реши този новосъздаден административен парадокс. Тези деца са здравноосигурени и следва да получат необходимата им медицинска помощ по силата на най-висшето законодателство, което в случая се оказва с по-слаба тежест от документ без нормативна стойност, какъвто е Правилникът за дейността на фонда. Трябва де се намери решение на административния хаос, който бе създаден с новия правилник на Фонда за лечение за промяна на текстовете, които направиха невъзможно висококвалифицирани специалисти не само от нашата болница, но и от други лечебни заведения, да прилагат уменията и знанията си в името на здравето и живота на децата ни.

Действително с промените в Закона за обществените поръчки частните болници бяха освободени от това да бъдат възложители на обществени поръчки. Това поясни пред "Хоризонт" адвокат Петър Кънчев:

В момента ние сме изправени пред ситуация, че при лечение вътре в страната няма механизъм, който да накара тези болници да изпълнят изискванията на правилника. Абсолютно всички обаче следва да се съобразят с интереса на детето. В случая Фондът за лечение на деца под предтекст, че трябва да се спази закона, всъщност нарушава Закона за обществените поръчки и го нарушава, като изисква да се приложи един по-нисък по ранг подзаконов нормативен акт, защото правилникът на Фонда е точно такъв и той влиза в противоречие със Закона за обществените поръчки по два параграфа. Тези частни болници  са освободени като възложители и законът дава възможност за пряко договаряне, когато има случаи на неотложност. Предвид дългите процедури, които има Законът за обществените поръчки и предвид лимитираното време, в което може да се приложи лечение на Сами, считаме, че тази хипотеза е налице, но те могат да се позоват на нея.

Цялото интервю с д-р Тинка Троева и Петър Кънчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!