Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Владимирова: Въпросът за бюджета на СЕМ ще бъде приоритетен в моя мандат

| обновено на 10.05.17 в 14:40
Снимка: БГНЕС
В първото си интервю, което даде след като беше избрана за председател на СЕМ - за "Хоризонт", София Владимирова заяви, че ще работи за по-голям бюджет на медийния регулатор за 2018-а година: 
СЕМ работи прозрачно и аз вярвам, че той трябва да продължи усилията си в тази посока. Изключително е било важно винаги за мен индустрията, която ние регулираме според Закона за радио и телевизия, ние да бъдем предвидими за нея. Да е ясна нашата практика, да е ясен начинът, по който ние тълкуваме Закона, и по който взимаме решенията. 
В моя мандат ще поставям много често един, за мен изключително важен въпрос, а именно въпросът, свързан с бюджета на СЕМ. През последните години той драстично е намалявал, но аз вярвам, че за да има качествена регулация, за да има експертна и професионална регулация, това трябва да има своето финансово изражение.

Владимирова открои и кадровите проблеми сред спешните за решаване, подчертавайки че те също са свързани с финансирането:

Трудно е да се намерят добри експерти, които да отговорят на новите очаквания към регулатора, а те се увеличават всеки ден. Предстои много експерти да бъдат пенсионирани, а те не могат да обучат нови, просто защото заплатите в нашия сектор не са атрактивни. Нямаме възможност да получим нова техника, така че да отговорим на бурното развитие на технологиите именно в сектора, който ние регулираме, с който ние работим. И това е голям проблем за нашия сектор. Така че това ще бъде моя основна задача - да покажа и да докажа, че пред новите изисквания към регулатора трябва да стои съответната финансова обосновка.

Владимирова отбеляза, че заедно с колегите си ще работи за по-добра регулация в медийната среда - въпрос, който е особено актуален в контекста на разпространението на фалшивите новини, най-вече в интернет медиите.

СЕМ няма законодателна инициатива, припомни Владимирова, но допълни, че: Ние сме готови с наши предложения за промени в Закона (за радио и телевизия), там където вече срещаме практически затруднения да вършим своята работа.


В ефира на "Хоризонт" новият председател на СЕМ покани БНР и дружеството "Музикаутор" - двете страни по разразилия се през зимата спор за авторските права на музикалните произведения, да подпишат договор на "неутрална територия" - в регулатора, който винаги се отозвавал в ролята си на медиатор. Според Владимирова трябва да се дискутира дали не трябва да има друга специализирана институция, която като цяло да се занимава с авторските права. Цялото интервю с  може да чуете от звуковия файл.

Вчера София Владимирова беше избрана за председател на Съвета за електронни медии, като наследи на позицията Мария Стоянова. За нея гласуваха четирима от общо петима членове на медийния регулатор. Една година е мандатът на председателя на СЕМ. Първоначално кандидатурите бяха две - освен на Владимирова и на Розита Еленова, която обаче се отказа от надпреварата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!