Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мистерията на българските гласове" - трийсет години по световните сцени

Диригентът Дора Христова: Песните ни са като фойерверки - различни цветове и стилове

Снимка: БГНЕС

В България имаме малко концерти, защото никой не ни подкрепя. Най-малкото някой трябва да ни покани, да ни подкрепи, казва Дора Христова, диригент на световноизвестния фолклорен състав "Мистерията на българските гласове. Тя обаче е категорична:

"Въпреки трудностите, с които ежедневно се сблъскваме и трябва да преодоляваме, бих искала да съхраним това национално богатство. Това е моя мечта и мисия на певиците в хора

След десетото успешно турне в Съединените щати, певиците, събрали любовта на публиката от цял свят ще представят за първи път новия си репертоар, който ще излезе в албум през есента. Това са седем специално създадени акапелни песни от младия композитор Петър Дундаков. По думите на Дора Христова новата продукция е огромна и е изисквала сериозна работа, която продължава и до момента.

Концертите у нас ще се състоят на 6 юни в софийската зала „България“ и на 8 юни в Античния театър в Пловдив. Това е събитие за най-известния български фолклорен състав, тъй като последните композиции, създадени специално за „Мистерията", са от края на 90-те. В проекта участва и изключителната Лиса Джерард от Dead Can Dance, която по време на записите в българското студио споделя, че това за нея е сбъдната мечта, тъй като преди много години е слушала хора в Лондон. 

Произведенията, които публиката на двата концерта ще чуе, са дело както на композитора Петър Дундаков, така и на Лиса Джерард и ирландския композитор Джулс Максуел. В допълнение ще прозвучат и известни  заглавия от репертоара на Лиса Джерард и Dead Can Dance, между които The Host of Seraphim на Dead Can Dance, Now We Are Free от филма "Гладиатор" и др.

На сцената в зала "България" и в Античния театър в Пловдив ще излязат също и немските перкусионисти Дейвид Кукерман и Себастиан Флаиг, Петър Миланов (китара), Христина Белева (гъдулка), Димитър Карамфилов (контрабас), бийтбоксърът SkilleR и изпълнители от Софийската филхармония.



   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!