Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 150 българчета участваха в Кипър в шествие по случай 24-и май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 150 българчета преминаха днес в провежданото за първи път в Кипър тържествено шествие, с което бе честван 24-и май. Празникът в столицата Никозия донесе много емоции, вълнение и радост за малките ученици, за техните родители и учители, както и за всички присъстващи наши сънародници.

Портретът на светите братя Кирил и Методий поведе голямото българско училищно тържество в Никозия днес. Български песни и развети знамена съпровождаха колоната в празничното шествие. С цветя и плакати за буквите, изработени от самите ученици, в него се наредиха деца от четири български съботно-неделни училища от Никозия и Ларнака, група "Българче" от многонационална детска градина в Никозия и детска спортно-художествена школа от Ларнака.

Малчуганите заслужиха отлична оценка от публиката в последвалия празничен концерт. Те изнесоха много богата програма от стихове и песни за буквите, български народни танци и спортни композиции. Накрая най-развълнуваните ученици - първокласниците от четирите български училища, получиха удостоверенията си за завършен клас, които им бяха връчени от посланика на България в Кипър Христо Георгиев.

Големият училищен празник днес бе част от проявите в провежданите за десета поредна година "Дни на българската култура" в Кипър, организирани от Съюза на българите в Кипър под егидата на българското посолство. Те започнаха в края на април и продължават до средата на юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Най-многолюдното шествие за 24 май - във Варна, в него се включиха над 15 000 души

Най-многолюдното шествие по случай 24 май беше във Варна . В него взеха участие над 15 хиляди ученици, студенти и дейци на културата. Над 60 блока общински, държавни и частни училища преминаха по улиците на града облечени официално. Имаше и много..

обновено на 24.05.17 в 17:50

Хиляди жители и гости на Благоевград „пътуваха във времето“ на 24 май

 Програмата на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград пренесе публиката в едно пътуване във времето. 3D мапинг шоу разказа история, прозвучаха вечни световни хитове. Всичко започна с думите на кмета Атанас Камбитов, който цитира големия български..

публикувано на 25.05.17 в 09:47

Благоевградски художници с изложба по повод 24 май

В Градската художествена галерия- Благоевград беше открита традиционната обща изложба.  Тя събира енергиите на 38 утвърдени и по-млади автори, показващи в 75 творби, че Благоевград има една определено талантлива и различима група художници. Те знаят..

публикувано на 27.05.17 в 08:37