Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: Мнозинството в българския парламент се крепи едва на няколко гласа

Преди 6 седмици Главчев беше подкрепен от 4 парламентарни групи, а днес беше спасен като председател на НС от едва 4 гласа

Драгомир Стойнев
Снимка: БГНЕС

Поискахме оставката на Димитър Главчев заради липсата на работа в НС. За да има работа, трябва да има внесени законопроекти, трябва да има и законодателна програма от страна на правителството, да има и управленска програма.

От "БСП за България" сме внесли нашите законопроекти, но, за съжаление, те не се гледат в комисии, което е доста притеснително. Втората причина е тази омраза от страна на ГЕРБ, които ни наричаха "убийци", "безродници", "небългарска партия", която г-н Главчев толерираше и беше безучастен.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" заместник-председателят на БСП Драгомир Стойнев. Той изтъкна, че гласуването е било ключово и припомни, че преди 6 седмици доверието в председателя на НС е било 157 гласа "за" и 81 "въздържал се":

Преди 6 седмици беше подкрепен от 4 парламентарни групи, а днес беше спасен като председател на НС от едва 4 гласа. За това кратко време три от пет парламентарни групи поискаха неговото отстраняване. Това показва, че мнозинството в българския парламент се крепи едва на няколко гласа.

НС работи по едва 20 и няколко минути на ден, което не може да продължава, изтъкна Стойнев. Законопроектите на БСП, които той оцени като "очаквани и чакани от българските граждани", все още не са били разпределени за разглеждане по комисии. На въпрос дали разпределението по комисии не се бави, за да може текстовете да бъдат прецизирани, той отговори иронично:

Тогава да разпуснем парламента в следващите три месеца и да изчакаме ГЕРБ да си напишат домашното. В крайна сметка, тук сме изпратени, за да гласуваме закони с цел подобряване живота на българските граждани, а не, наистина, да се занимаваме с декларации. Тези декларации, тази злоба, която се лее от страна на ГЕРБ, е именно за да прикрие една проста истина: те нямат управленска програма, нямат законодателна програма. Това се доказва и от писмото на началника на кабинета на Бойко Борисов госпожа Румяна Бъчварова, изпратено към администрациите на всички министерства, да предоставят законопроекти. Вместо политиците да са готови със закони, де факто те разчитат на администрацията да им свърши работата. Ние просто искахме тази истина да лъсне и българските граждани да разберат каква е причината българският парламент да не работи.

Политикът е категоричен, че БСП не е целяла да подобри имиджа си с искането на оставка:

Ако това беше "изкуствена пиар акция", г-н Главчев нямаше да бъде спасен с едва 4 гласа и 3 парламентарни групи да са против него. Това е ясна демаркация и показва наистина управляващи и опозиция. Ако беше пиар акция, резултатът от преди 6 седмици щеше да се повтори.

Депутатите социалисти ще продължат да ходят в парламента, макар да смятат, че там в момента не се работи:

Ние продължаваме да изпълняваме нашата предизборна платформа, зад която застанаха близо един милион български граждани. Днес е входиран и Законът за училищното и предучилищното образование. Предстои законът за възрастните хора. Вървим по предизборната платформа, която представихме, и готвим закони именно по тази платформа. 

Интервюто на Даниела Големинова с Драгомир Стойнев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Димитър Главчев

С 4 гласа Главчев оцеля като председател на Народното събрание

Димитър Главчев остава председател на Народното събрание. След близо 2-часови дебати 118 депутати гласуваха "против" предложението на "БСП за България" Главчев да бъде освободен от поста си. "За" се обявиха 114 депутати от БСП, ДПС и "Воля". ГЕРБ и..

обновено на 01.06.17 в 12:19