Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23 състава ще вземат участие във фолклорния фестивал „С мирис на теменуги“ в Яворово

На 10 юни /събота/ старозагорското село Яворово ще бъде домакин на Националния фолклорен фестивал „С мирис на теменуги“. 23 фолклорни състава от страната са заявили участие в първия по рода си събор, възпяващ красотата на българската природа и цветя. Организатор на мащабната фолклорна проява е НЧ „Ахинора“ в село Яворово. Участниците ще изпълняват 3 народни песни, а по регламент в една от тях ще бъдат възпети българските цветя.

„ Надяваме се, че първото издание на фолклорния фестивал „С мирис на теменуги“ в село Яворово ще успее да привлече вниманието на всички любители на народните традиции“, заяви за Радио Стара Загора председателят на НЧ „Ахинора“ Пенка Иванова. 

Фестивалът в село Яворово се осъществява с помощта на Община Стара Загора, Регионален исторически музей Стара Загора и медийната подкрепа на Радио Стара Загора. „Нашите амбиции са да затвърдим фестивала, а през следващата година да обогатим програмата, организирайки и съпътстващи дейности“, обясни Пенка Иванова:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Девет двойки участват в избора за млади омбудсмани в Стара Загора

Девет двойки от различни старозагорски училища ще участват в надпреварата за избор на Млад омбудсман и Заместник млад омбудсман на Млада Загора, съобщи Иванка Сотирова, обществен посредник на Стара Загора, цитиран от пресцентъра на общината...

публикувано на 14.10.24 в 12:43

Осем задържани при спецоперация срещу купения вот в Сливенско

Осем души са задържани при специализирана полицейска акция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в Сливенска област. Проверяват се частни адреси, търговски и други обекти и места, за които има данни, че евентуално може да се извършва..

публикувано на 14.10.24 в 12:28

Двама загинали при катастрофи в Ямболско през октомври

От началото на октомври на територията на Ямболска област са станали четири тежки пътно транспортни произшествия с двама загинали и петима с настанени в болница с опасност за живота. Въпреки това от пътната полиция отчитат значителен спад на тежките..

публикувано на 14.10.24 в 12:25

Гълъбовци протестират срещу частна фирма защото е пренебрегнала общинска оферта

Протестиращи от Гълъбово затвориха за два часа общински път край село Медникарово, водещ към завод за производство на строителни материали от гипс. Протестът е организират от инициативен комитет от жители на община Гълъбово, които настояват за..

публикувано на 14.10.24 в 11:47

Над 2.6 млн.лв осигурява Държавата за дом за пълнолетни лица с физически увреждания

Николаево  е една от трите общини в област Стара Загора, определена за изграждане на  дом за пълнолетни лица с физически увреждания .  Местната власт  вече работи по проекта, а  средствата  за реализацията му -  малко над 2 милиона и 600 хиляди..

публикувано на 14.10.24 в 10:00
Община Нова Загора

Петковден е празник на Нова Загора

По традиция Нова Загора отбелязва своя празник на 14 октомври - Петковден. Богата културна програма очаква жителите и гостите на града в празничния ден. Празникът на Нова Загора започва със света литургия в храм "Св. Петка Търновска" от 9:00..

публикувано на 14.10.24 в 09:02
Град Твърдица

На Петковден Твърдица чества празник на града

На Петковден Твърдица чества празник на града, съобщиха от Общината. Празничният ден ще започне с литургия в храм "Св. Петка", на централния площад "Свобода" сутринта ще отвори врати базар на изкуствата, а в следобедните часове на площада ще има ритуал,..

публикувано на 14.10.24 в 08:59

Повече слънце днес, със слаб до умерен вятър

Днес ще преобладава слънчево време. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността - средна и висока. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина умерен вятър от запад-северозапад. Такава е прогнозата на НИМХ при БАН. В..

публикувано на 14.10.24 в 07:36

Петковден е!

На 14 октомври Светата Православна църква почита паметта на Света Параскева - Петка, , наречена още Българска. Имен ден днес празнуват близо 2000 старозагорци. А най-разпространено име в общината е Пенка, което се носи от 1161 дами.  Близо 2 000..

публикувано на 14.10.24 в 05:55

Събраха над 226 хил. лева за пострадалите при пожарите в селата Воден и Крайново

Над 226 хил. лева са събраните от дарения средства за пострадалите при пожарите в селата Воден и Крайново. Комисия  ще определи каква сума да получат отделните домакинства. Все още се очакват средствата, които ще бъдат отпуснати от Междуведомствената..

публикувано на 13.10.24 в 12:55