Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотата на духа е в образите

Художничката Лили Димкова: Изкуството ни свързва, защото езикът му е универсален

Снимка: youtube.com
Картините ми са на много места по света, но най-съществените си оставих. Те са за България, казва Лили Димкова и допълва: Предлагали са ми да ги купят, но те трябва да бъдат тук, защото това което е най-ценно за нас трябва да остане. Така сред тях са цикълът "Богомили", "Заветът на цветните лъчи", портретът на учителя Петър Дънов, "Български светци" и др.
Когато рисувам за мен основното е вярата в Бога - Бог - любов, Бог -  мъдрост и Бог - истина, т.е. търсите божествената любов навсякъде, божествената мъдрост навсякъде. Лили Димкова е убедена, че когато нещо трябва да стане, то става, защото няма случайни неща.

В изложбата наред с българските цикли има и такива, които са вдъхновени от нейни пътешествия до различни места по света. Навсякъде, където бях, хората имат нещо еднакво, защото изкуството ни свързва навсякъде, категорична е Лили Димкова.

За нея красотата на духа е над всичко и тя е в образите. Прекланя се и пред красотата на природата, цитирайки мисъл на Петър Дънов, която гласи: Красотата е облекло на истината. Вярва, че красотата е навсякъде, важно е да имаме сетива, за да я открием. 

Още - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!