Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психолози от Плевенска област прилагат успешен образователен проект

Снимка: БГНЕС

Образованието – приоритет на държавата. Как и по какъв начин да не отпадат деца от училището, как да накараме училището да стане мечта за всеки? Това са въпроси, на които търсим отговори тези дни  и по които се чуха много отговори на различни експерти. От началото на годината в Плевен една неправителствена организация започна проект, опитът от който може да послужи за отговор на тези въпроси. Група психолози за първи път използват съвременния метод, наречен "семейна конференция“ в две училища от Плевенска област, едното е в Общински център – град Левски, а второто – в село Българене. Какво показват първите резултати и как може да се мотивират родителите, за да образоват своите деца?

Даниела Димитрова е психолог, който заедно със свои колеги работи с всички деца и техните семейства в училище "Христо Ботев“ в село Българево. Проектът се нарича "Училището – мечта за всеки“. Финансира се с европейски средства.

Това е един проект, който се изпълнява на територията на едно село в община Левски. Около 85% от децата в местното училище са от ромски произход. Проблемът с ранното им отпадане е от години. Видяхме, че проблемът идва от семейството - разказва Даниела Димитрова.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Латинка Светозарова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!