Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествени чествания България отбелязва 180 години от рождението на Левски

| обновено на 18.07.17 в 12:22
4
Снимка: Ани Петрова

С тържествени чествания България отбелязва 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. В храма "Св. Николай" в Карлово тази сутрин беше отслужена тържествена света литургия. Бяха посрещнати и участниците в традиционния национален поход "По стъпките на Левски". Тази година в него се включиха над 3 000 души.

"Левски! Дяконе, Апостоле", с този възглас участниците в похода през Стара планина пристигнаха на площад "20-и юли". Малки деца с родителите си, ученици, студенти, представители на неправителствени организации, туристи, ветерани - всички заедно вървяха в продължение на четири дни по стъпките на човека, дръзнал да мечтае и воюва за обединена България. Много от тях се включват в прехода не за първи път. Пред кореспондента на БНР те споделиха:

Главното е да минем по неговите стъпки, по-скоро като начин на мислене, т.е. да извървим пътя на неговата мисъл, на неговата идея. Трябва да се учим от него, от неговите постъпки, да споделяме, да правим добро безвъзмездно. Той се е родил за България, за да я пробуди… и нищо не е взел за себе си…

Издигнати бяха националният флаг и знамето на Карлово, прозвуча и българският химн.

Кулминацията на тържествата е вечерта, когато с войнски почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което в 21.00 часа ще започне тържественият митинг-заря. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на представителни части от 61-ва механизирана бригада и ще произнесе слово.

Церемонията ще бъде предавана пряко по БНР от площад "Васил Левски".

В първия музей, посветен на живота и делото на Васил Левски – Къкринското ханче, днес ще бъде представена нова книга и филм за ханчето, където Дяконът е заловен на 27 декември 1872 година.

Новата книга на Регионалния исторически музей в Ловеч и филмът, който ще бъде показан, разказват за историята на ханчето и подвига на Левски.

В църквата "Успение Богородично" в стария ловешки квартал "Вароша", където Апостолът се е укривал от 17.30 часа ще бъде отслужена панихида, а половин час по-късно пред най-големия и внушителен паметник на Левски започва тържественото отбелязване на 180-ата годишнина от рождението му.

В Сандански тази вечер ще бъде открит паметник на Васил Левски. Той е изграден по инициатива на Общината и Сдружение "Дякон Левски". Автори на проекта са скулпторът Борис Борисов и арх. Пламен Цанев.

Националният военноисторически музей публикува за първи път на официалната си интернет страница архива за издирване гроба на Васил Левски. Директорът на музея доц. Соня Пенкова обясни за "Хоризонт":

Смятаме, че от него не може да бъде извадена от контекста нито една от тезите, които са разглеждани вътре. Искаме с това да го направим общодостъпен. Нека хората, четейки го, сами да си извадят заключение – може ли със сигурност да се твърди къде точно е мястото, на което е погребан Апостолът.

Експозицията на музея днес ще работи извънредно, а входът за постоянната хронологична и външна експозиция ще е на половин цена. Гостите ще могат да видят част от предметите, използвани от Апостола.

Ученици в Търговище ще изнесат литературната композиция "Нужен си и днес, Апостоле". Малко по-късно ще има състезание по "Лъвски скок", а в "Славейковото училище" ще бъде представена изложба на Националния музей "Васил Левски" в Карлово. От 19 часа в Регионалната библиотека "Петър Стъпов” ще се състои "Вечер на Левски", в която Румен Леонидов ще представи новата книга на Неда Антонова "Любовта и смъртта на Първия след Бога", която е посветена на живота и делото на Васил Левски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия