Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нишвил 2017

Тази година 23-ото издание на джаз фестивала "Нишвил" ще се проведе от 10-и до 14-и август в красивата старинна крепост на сръбския град Ниш. Директорът Иван Благоевич се е заел с амбициозната задача да превърне "Нишвил" във фестивал на фестивалите. Затова към основната програма е добавена интересна съпътстваща програма, която включва 16 театрални постановки и филмова част.

Началото на филмовия фестивал ще бъде на 7-и август с филма "Джанго", посветен на световноизвестния френски китарист Джанго Райнхарт. Основната програма на фестивала започва на 10-и август и е разположена на две големи сцени, които се редуват, това спестява време и почти няма паузи между изявите на различните изпълнители.

В първия ден ще излезе американският джаз китарист Майк Стърн. Публиката в Ниш ще види още легендарната американска джаз соул  певица Пати Остин, британския ар енд би и джаз певец Тони Момрел, известната фънк басистка Ник Уест, барабанистът Ал Фостър, американския тромпетист Том Харел, чаровната холандска саксофонистка Кенди Дълфър.

Общо 130 са концертите, 700 изпълнители, които ще излязат на 12 сцени. Всяка година, от самото създаване на фестивала, участват и български музиканти. Тази година това е Камелия Тодорова с триото на пианиста Живко Петров. Ще гостува и блу грас кънтри групата Lilly Of The West.

Директорът на джаз фестивала "Нишвил" Иван Благоевич е носител на българската награда "Златен век" за популяризирането на българската култура в Сърбия.

Още подробности за предстоящия джаз фестивал "Нишвил" чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!