Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столична община е събрала почти 400 милиона лева приходи от такса смет и данъци

Дончо Барбалов
Снимка: Евелина Стоянова

Близо 397 милиона лева приходи от такса смет и данък върху недвижимите имоти и превозните средства е събрала за първите 7 месеца Столичната община. Повечето от собствениците на имоти са се възползвали от 5-процентната отстъпка и са внесли задълженията си през първите месеци на данъчната кампания. И тази година няма увеличение в данъците в София.

Запазва се положителната тенденция от последните години, посочи в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" заместник-кметът по финанси и здравеопазване в Столичната община Дончо Барбалов:

За тези седем месеца имаме 396,9 милиона лева приходи, което е 63,4% от годишния план. Спрямо миналата година имаме 7 милиона и половина повече. От 2012 година непрекъснато вървим нагоре с приходите при запазване на данъците и данъчните ставки. Тези, които си платиха данъците до 30 април, се възползваха от 5% отстъпка върху данъка за моторните превозни средства и данъка за недвижимите имоти, което на фона на лихвените проценти, които в момента се получават в банките, е значителна отстъпка. Друго, което повлия положително върху приходите, е, че всяка година започваме все по-рано данъчната кампания. Тази година успяхме около 20 януари да стартираме данъчната кампания за моторните превозни средства, така че правим всичко възможно да дадем повече време хората да се възползват от петте процента отстъпка и да избегнем струпванията в последния момент.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Евелина Стоянова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!