Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха евакуацията на село Влахи

| обновено на 29.08.17 в 10:55
Снимка: БГНЕС

Шести ден продължава битката с пожара в Пирин. Властите и огнеборците се надяват до края на деня пламъците да бъдат загасени.

Над Пирин и Кресненското дефиле заваля дъжд. Вятърът обаче не стихва. Точно той разпали пожара вчера в района на село Влахи, а хората там бяха евакуирани. Само петима са постоянно живеещите в селото. Вчера бяха изведени 27 души и бяха настанени в общинския център в Кресна. Главен комисар Николай Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обаче съобщи на брифинг, че евакуацията вече е отменена и хората ще бъдат върнати по домовете им: 

Надявам се днес да обявим няколко добри новини. Започвам с първата. Ситуацията в село Влахи е под контрол, поради което отменяме принудителната евакуация и колегите от полицията имат за задача да въведат хората в своите домове.

До полунощ е продължила битката с огнената стихия, за да не стигне огънят до селото и да засегне къщите. Огнен стълб с височина над 35-40 метра е успял да премине през пътя, да прехвърли изградената 16-метровата преграда и да пренесе пожара на още по-голяма територия. За няколко часа са били евакуирани дори огнеборците, тъй като е имало пряка опасност за живота им. Бранко Попов, който работи в Държавното горско предприятие – Кресна, разказа пред "Хоризонт":

Въпреки техниката, въпреки организацията, се получи голям огнен стълб. Все пак успяхме да спасим да не влезе в селото. Бил съм на много пожари, но и по-стари колеги от мен казаха, че такова нещо не са виждали. Много голям фронт навсякъде. Умората е силна.

Снимка: БГНЕСНово запалване е имало и край село Ощава, но огнището е било загасено бързо.

Нощта беше драматична. Възникнаха две нови тежки огнища, зад нас, между село Сенокос и село Ощава. Върхов пожар. Колегите успяха да се справят чудесно, поздравявам ги за това. Не допуснаха село Ощава отново да бъде опожарено, каза комисар Николов.

Огнената стихия в подножието на Пирин не успя да засегне високите части на планината и Националния парк, но щетите от нея бяха наречени екологична катастрофа.

На 100% е загасен пожарът в Кресненското дефиле на международния път Е-79. Бедственото положение вече е отменено.

Над 600 огнеборци от пожарните служби, горските стопанства, Агенцията по горите, военни, рейнджъри от парковите дирекции и доброволци участват в гасенето. Неправителствени организации подкрепят огнеборците с вода и закуски.

Над 40 пожарни автомобила, високопроходими коли на Югозападното държавно предприятие, четири булдозера и два хеликоптера също работят на място. Комисар Николов обяви и задачите пред екипите днес:

На първо място, включваме още един хеликоптер, три хеликоптера ще бъдат включени. Това е хеликоптер на частна фирма, не я споменавам умишлено, която изрази готовност да окаже съдействие.

Направихме две нови просеки по стари горски пътища, с което смятаме, че сме установили контрол върху разпространението на пожара в посока Парк "Пирин". Това е основната задача днес, категорично да прекъснем разпространението на пожара към Пирин и с това опасността за националния парк.

Скалата, Кривият тунел, 100% контрол, нещата са, не бих казал, приключени все още, но стоят добре.

Има един участък, върху който днес ще поработим повечко. Това е участъкът, който е в близост до трасето на газопровода. Смятаме, че и там нещата вървят към добра посока.

Бранко Попов от Държавното горско стопанство Кресна, обясни каква според него може да е причината за пожарите при Креснеското дефиле:

Небрежност, както винаги. Един запалил някакво стърнище, има и много стари хора тука нагоре по селата, нищо чудно, но най-вече от цигари. Хвърли фаса и от колатгта или не го изгаси хубаво и от там. 

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!