Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие доклада на временната комисия за нов боен самолет, който предвижда частично рестартиране на процедурата за придобиване на изтребител за българските ВВС

Цветанов призова да не се въвличат управляващите и в "Самолетгейт"

| обновено на 05.10.17 в 12:46
Снимка: БГНЕС
Със 126 гласа "за", 59 "против" и четирима "въздържали се" народните представители приеха доклада на временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. С доклада се предлага частично рестартиране на процедурата за нов изтребител, а Министерството на отбраната ще реши на какъв етап да бъде върнат проекта.

Разискванията по доклада на комисия започнаха с ожесточени спорове между депутатите от БСП и ГЕРБ. Управляващите отново бяха упрекнати, че водят война с президента Румен Радев. Обвинението дойде от лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че комисията се ползва като бухалка срещу държавния глава:

Използвате тази комисия и цялата институция парламент за война с друга институция - президентската, за да разчистите пътя на Бойко Борисов към президентския пост.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова социалистите да не  въвличат управляващите в скандал, който нарече  "Самолетгейт", и който, по думите му, е организиран с вкарването на президента в него.

Всички останаха с впечатление, че вие имате някаква защитна реакция, за да не се споменава генерал Радев, но никъде в доклада той не фигурира. С всички тези процедури, които коментирам и които излязоха в публичното пространство, вие направихте "Самолетгейт" . И вие го провокирахте и стана така, че държавата вече да се сочи, че прави някаква процедура, която под една или друга форма обслужва някакви други интереси.

Цветанов се извини от името на парламентарната група на ГЕРБ за някои от личните нападки към президента Радев, които бяха направени по време на разискванията.

Днес Народното събрание трябва да изслуша и гласува и годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година. Приемането на документа от правителството предизвика разнопосочни реакции заради текста, според който Русия се свързва с една от основните заплахи за страната ни. Политическите сили са единодушни само в убеждението си, че не се очаква влошаване на отношенията с Москва. В дневния ред са още първите гласувания на законопроектите за електронните съобщителни мрежи и за мерките срещу изпирането на пари.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!