Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 8000 синдикалисти излязоха на национален протест

Пламен Нанков: Нямаме намерение да викаме под прозорци, а да отправим ясни послания

| обновено на 27.10.17 в 12:08
Снимка: БГНЕС
Над 8000 синдикалисти от цялата страна и от различни сектори се включиха в насрочения националния протест, организиран от КНСБ. Данните за броя на участниците са на синдиката. Няколко дрона следят шествието под мотото "Доходи, права, достойнство". То започна от площад "Св. Александър Невски" и продължи към Министерския съвет, където достигна с възгласи "Искаме парите си" и "Стига обиди, стига заплахи, няма да се предадем". 

От синдиката формулират основните си искания така: "Работеща България иска по-високи заплати. Поне още 100 лева към заплатата на всеки български работник. Не пипайте класа и правата на работещите". От КНСБ ще настояват за тях в деня, в който НСТС обсъжда Бюджет 2018 и искането на бизнеса да отпадне добавката за стаж и опит.

Искам да ни чуят тези, които искат да посегнат на правата ни,
заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов и обяви, че не са предвидени никакви увеличения в проектобюджета за 15 000 работещи в здравната система, които са на бюджетна издръжка.

Синдикатът иска от управляващите догонваща политика по доходите, за да спре обезлюдяването на страната и най-малко 700 лева заплата за млад висшист, който работи по специалността си, както и въвеждане на данъчна система, която справедливо разпределя тежестите между труда и капитала - с необлагаем доход.
Протестното шествие ще стигне и до централата на Асоциацията на индустриалния капитал, където ще се настоява да се прекратят атаките срещу труда и да се седне на масата на преговорите, а бизнесът да приеме, че нарастването на заплатите е без алтернатива, а резервите за растежа на икономиката не са в разходите за труд.
От КНСБ вече декларираха, че националният протест е за отстояване на права и няма за цел да дестабилизира държавата и управляващите.
Над 250 синдикалисти от Плевен се включват в шествието в София. Най-голямата група са здравните работници. Всички знаят какво искат синдикатите, каза лидерът на КНСБ в Плевен Янчо Андонов:
Ние  искаме да преговаряме, да спорим и да доказваме пред реални хора, а не измислени работодатели, които вероятно не могат да докажат откъде са придобили милионите, а може би и милиарди. Браншовете от Плевен, които ще участват, са всички браншове - учители, здравеопазване, далекосъобщения, борба с градушките, земеделие, като най голямата група е здравеопазването.
Над сто синдикалисти тръгнаха от Благоевград също ще се включат в националния протест на КНСБ. Най- много представители има от  сферите на здравеопазването, културата, шивашката индустрия и услугите. Пред кореспондента на БНР те подчертаха, че Благоевград е на предпоследно място по ръст  на заплащането, е на 7-мо място по производителност на труда.
Ние нямаме намерение да викаме под прозорци. Ние отправяме едни ясни послания, които не са нито от вчера, нито ще успеем с тяхното артикулиране утре. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков

Пламен Нанков
Имаме достатъчно основания за протест. Тези основания никога не са били толкова много, колкото са сега. Ако трябва да изведа две от тях, това са доходи и права. Ние имаме огромен проблем с доходите и виждаме какъв е резултатът от подценяването на тази изключително важна тема. Преди повече от пет години единствено КНСБ повдигаше темата за доходите и днес виждаме, че в крайна сметка тази тема стана част от дневния ред на обществото.

571 лева достигна издръжката на живот, т.е. ако сте част от четиричленно семейство, то и двамата работещи родители трябва да получават не по-ниско възнаграждение от 1143 лева, добави още Нанков:

Картината е изключително драматична, ако погледнем експертните отчети. Оказва се, че само 22% от домакинствата са с общ доход на едно лице над издръжката на живот. Всъщност това са над милион и половина лица, но 78% от българите живеят под необходимата издръжка на живот, а 34%, т.е. два милиона и половина, живеят под прага на бедност.

Цялото интервю с Пламен Нанков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!