Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на община Генерал Тошево протестират отново срещу добива на газ

| обновено на 07.11.17 в 14:58
Снимка: Мая Щърбанова

Жителите на община Генерал Тошево днес протестират отново. Тяхното недоволство е във връзка с инвестиционните намерения за 35-годишна концесия за проучвания и добив на природен газ в землищата на 18 населени места в региона. 
На 17 декември в общината ще се проведе и референдум по темата.
Събралите се над 50 автомобила в колона достигнаха до ГКПП "Йовково", където преминаха на румънска територия. Там направиха обратен завой и в  се върнаха в град Генерал Тошево. 
Законът за концесиите и Законът за подземните богатства се нуждаят от промени, тъй като те дават твърде много правомощия на коцесионерите и почти никакви на гражданите да противодействат, смята Атанас Атанасов от инициативния комитет срещу добива на газ в Добруджа:

Гражданите са абсолютно неравнопоставени и смятаме, че това не бива да продължава по този начин.

Според протестиращите промените в Закона за подземните богатства и искането за нов Закон за концесиите трябва да бъдат направени само при наличието на ясна философия за статута на земеделската земя като национално богатство и при определяне на доказаната нужда за добив на подземни богатства от нея. Хората тук са категорични, че дори и да става въпрос за конвенционален добив, те отново ще са срещу този инвестиционен проект, тъй като не желаят най-плодородната земя в България да е обект на сондиране за добиване на подземни природни богатства.

Протестите днес идват в отговор на липсата на ответна реакция от фирмата-инвеститор на поставения ѝ ултиматум. На предишния протест и последното обществено обсъждане на намеренията за проучвания и добив на природен газ в Добруджа гражданите дадоха срок до 3-ти ноември "Русгеоком БГ" да оттеглят искането си за концесия.
Още за протеста чуйте в репортажа на Мая Щърбанова за предаването "12+3".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!