Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене бюджета на Здравната каса

| обновено на 08.11.17 в 16:47
Снимка: БГНЕС

407 милиона лева в повече ще бъдат отделени за бюджета на Здравната каса за догодина, в сравнение с 2017-а .Това решиха депутатите, които го приеха на първо четене със 125 гласа "за" и 88 "против".

БСП и ДПС бяха против с аргумента, че в проекта не се предвиждат реформи в здравната система и липсват визия и политики за сектора. Заместник-председателят на парламента, доктор Нигяр Джафер от ДПС, заяви, че този бюджет няма да реши проблемите:

И нашите опасения са, че този бюджет, въпреки че предлага повече пари за здраве, ще задълбочи тези дисбаланси. Диспропорциите са повсеместни. Този бюджет е израз на невъзможността да се спрат тенденциите в здравеопазването, на невъзможността да се спре финансовата деструкция и да се излезе от ситуацията.

Красимир Янков от БСП коментира:

Вие говорите за реформа и стартиране на такава реформа, а предлагате бюджет, в който не е заложена никаква реформа.

Председателят на здравната комисия в парламента - Даниела Дариткова от ГЕРБ, каза:

Това, което трябва да търсим като дългосрочно решение, е наистина промяна на модела на заплащане на болничната помощ. Тук вече политическият консенсус ще бъде изключително необходим.

Още  за решението чуйте в репортажа на Марта Младенова за предаването "12+3" и в репортажа на Мария Костова за "Нещо повече" в звуковите файлове.








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!