Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на 18-годишно момче с детска церебрална парализа

Снимка: bgkoleda.bg

Христо Иванов от Пловдив е на 18 години и страда от детска церебрална парализа. Той посещава Центъра за специална образователна подкрепа в града, но са му необходими и допълнителни занимания с логопед, защото се затруднява да говори. Благодарение именно на тази специализирана помощ, финансирана от инициативата "Българската Коледа“, в последните години момчето постепенно започва да преодолява проблемите в общуването. Майка му Ваня Иванова се надява, че състоянието му ще се променя към по-добро.

Ваня Иванова отглежда Христо сама. Съпругът ѝ починал при жестока катастрофа, когато детето било на годинка и половина. На нея също ѝ е трябвало доста време, за да се възстанови и от тогава животът ѝ е посветен на Христо:

Непрекъсната рехабилитация – логопеди, психолози, всякакъв вид занимания, спортуване. Това е една непрекъсната борба.

Връщайки се назад във времето Ваня казва, че е изключително важна роля за системното подобряване състоянието на Христо е изиграла рехабилитацията. Той често е посещавал и санаториума в Момин проход:

Основно ползвахме голяма част от рехабилитацията – електростимулации, водни процедури, логопед, психолог. Там той се научи да ходи и да говори.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кремена Данева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!