Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мениджъри на болници от страната:

Ситуацията в лечебните заведения през 2018-а ще стане още по-тежка, ако системата не се реформира

Кирил Ананиев и ръководството на болницата в Ловеч ще търсят решение на проблема със заплатите

| обновено на 21.12.17 в 09:26
Снимка: Иванка Петрова

Ситуацията в лечебните заведения през 2018-а ще стане още по-тежка, ако системата не се реформира, убедени са мениджъри на болници от страната. Един от основните проблеми е липсата на кадри, категоричен е изпълнителният директор на областното лечебно заведение в Габрово д-р Нели Савчева:
Отсъствието на един лекар поставя под заплаха дейността на едно цяло отделение. Следващият фалит може да бъде на болница, която е в относително стабилно състояние и напуснат няколко добри и лекари от водещи структури – това може да е краят на едно на лечебно заведение.
За мен като мениджър е ужасно притеснително – трябва да избирам или да натрупаме просрочени задължения, или да загубя персонал, защото от Нова година - с увеличението на минималните работни заплати ние трябва да увеличим заплатите на всички.
За мен разковничето е в увеличаването на цените на клиничните пътеки, но не се ли случи това в Националния рамков договор 2018 година, може би аз да съм тази, която ще трябва да интервюирате в качеството ѝ на последвал съдбата на болниците, за които чувате всеки ден, обясни за "Преди всички" д-р Савчева, която е изпратила и писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В него тя посочва какви са предизвикателствата пред мениджърите за идната година, както и защо е извън възможностите им да се справят с тях. 


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и ръководството на болницата в Ловеч ще търсят днес решение на проблема със заплатите и лекарствата в лечебното заведение. Ако това не стане, утре работещите в болницата се заканиха, че ще спрат работа и ще подадат колективна оставка.
Ловеч може да посрещне Коледа без многопрофилна болница. Търпението на работещите там вече се изчерпа и ако днес здравният министър и Съветът на директорите на лечебното заведение не намерят решение на проблема с изплащането на забавените заплати, медиците са категорични:
В петък на обед подаваме колективна оставка.
За да осигури заплатите поне за септември, ръководството на Ловешката болница трябва да се договори с кредиторите да бъдат вдигнати запорите. Това вече е договорено с НАП, електроразпределителното дружество и някои доставчици на лекарства и консумативи. Освен заплати в Ловешката болница вече няма и лекарства, а медиците продължават да напускат.
Репортажа на Велина Махлебашиева чуйте от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!