Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес празнуваме Бъдни вечер

| обновено на 24.12.17 в 15:03
Снимка: Иванка Петрова

Остават седем дни до края на годината. Днес християните у нас и в много страни по света се подготвят да честват Рождество Христово. Вярващите посрещат идването на Исус Христос с пост, изповед и молитва. 

В битов план, през деня подготвяме предстоящата Бъдни вечер, когато е и краят на църковния пост. Цялото семейство се събира около трапезата.

Приготовленията за празничната вечер в някои семейства започват в ранни зори: Ставаме в 4.00 часа сутринта рано. Слагаме ошавът да се вари, слагаме на  тенджерата отгоре червен конец връзваме. Такава е традицията у нас. Правят се сърмите и те се сварят някъде докъм 7.00 часа и тогава почва да се месят колаци, голяма погача.

Отец Кръстан Вукашинов припомня, че на Бъдни вечер поднасяме нечетен брой постни ястия, които се подреждат върху:  Сламена постеля, покрита с хубави черги. Покадява се с тамян. Домакинът вдига погачата и три пъти казва: "От земята да расте, от небето да тече". Всички целуваме голямата погача и започва вечерята.

Погачата се разчупва от най-възрастният в семейството. Първото парче се оставя пред иконата за Богородица. Всяко едно ястие трябва да се опита за здраве. След вечеря трапезата не се прибира.

Денят преди Коледа, с който завършва продължителният коледен пост, се нарича Детешка Коледа или Суха Коледа, а вечерта е известна като Бъдни вечер. За Средните Родопи, Бъдни вечер е първата кадена вечеря и един от най-почитаните семейни празници.

Обредите, свързани с домашния огън, с празничната трапеза и с коледуването на деца и ергени заемат изключително място на Бъдни вечер, каза Ваня Йорданова, етнолог в Смолянския музей: Няколко дни преди Коледа стопанинът на дома отсича дебело дърво, което трябва да поддържа буен огъня през цялата нощ. Пепелта от горенето на това дърво не се изхвърля затова, защото се вярва, че тя е с магически способности, че тя е лековита, че стимилира плодовитостта.

Бъднивечерската трапеза се нареждала на земята върху чиста и нова кърпа, а ястията за нея са постни.
Какво символизират ястията, които слагаме на трапезата на Бъдни вечер? Всички знаем, че на трапезата се слагат нечетен брой постни ястия: 9 символизира деветте месеца, през които жената носи плода. 7 като дните в седмицата. Ястията, които се слагат на трапезата, трябва да бъдат от варива, такива, които набъбват, като жито, боб, за да набъбва имането и доброто в къщата. После вече като мина празникът, коледарите идват. Посрещаме ги с вино, с ракия. Пият, поздравяват ни да сме живи и здрави. Остарямхе вече от живи и здрави.

Орехите са задължителни на трапезата, тъй като по тях се е гадаело каква ще е годината: Орехите са се наричали още на Игнажден и на Бъдни вечер те се разчупват, за да се види - ако са пълни, на пълно ще е през годината на дадения човек.

Бъдни вечер е един от най-почитаните семейни празници: Прочитаме молитвата, с тамянче прекадим трапезата, начупваме питката и започва вечерята. Приказваме си, затъжени.

По стара традиция в навечерието на Рождество Христово семейството се събира на постна трапеза. Християнския празник, който предшества раждането на Христос, българите наричат още "Малка Коледа", "Суха Коледа", "Детешка Коледа". Според народните обичаи, от днес започва коледуването.
На Бъдни вечер семейството се събира в очакване на Рождество Христово: Радостта в Рождественската нощ - това е спасението. Господ слиза на земята, за да отвори пътя на човека към небето, пътя към рая.

Нарича се Бъдни вечер, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини: Бъдни вечер е една нощ, която отдавам на мечтите за спокойствие, за уют, за хармония и се стремя да заразя с това и своите близки хора.

Празничната трапеза е богата, но постна, с нечетен брой ястия: Понеже е последен ден на поста и се прави всичко постно - питката задължителна, с късмет, постни сърмички, сушени подове.

Според народните обичаи, днес започва коледуването: Няма по-голям дар от това да дойде в дома ти на Бъдни вечер цялата коледарска дружина, да потропа с шиниците и да ти изпее благословия.

С коледари и песни в странджанското село Веселиe ще празнуват Бъдни вечер и Коледа. Тази година най-светлите празници съвпадат с 90-годишния юбилей на местното читалище „Виделина“ в селото. Битовата група към читалището вече е подготвила своя Коледен репертоар:  Всяка Коледа започваме с песента "Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа".

Преди да тръгнат коледарите тази нощ, ще запалят свещ в църквата: Наричат да има берекет, да има много животни, всичко да е пълно и равно. Да има много здраве и много дълъг живот, за да може всичко да се случи.

За празниците битовата група облича носии, които се предават от поколение на поколение. Те са местна гордост и забележителност: Няма място, откъдето да сме се върнали, и да не сме с първа награда за Странджанско изпълнение и за автентична носия. Носиите ни са на повече от 200 години.

Бургаски водолази организират празнично подводно гмуркане в навечерието на Рождество. 10 души в коледни костюми ще се гмурнат в морето близо до Моста, а след това ще зарадват с подаръци децата.

Проявата се организира за трети път и целта е да повдигне празничното настроение на бургазлии, съобщи водолазът Диан Георгиев от Сдружение "Приятели на морето":  Имаме си Дядо Коледа с костюм, имаме Снежанка. С джуджетата пием шампанско под водата. Понеже е газирана напитка и на малка дълбочина създава налягане, което е по-голямо от околното във водата и няма проблем да се пие под вода. Имаме златни шоколадови монетки, които ги слагаме в една делвичка и децата се радват и им раздаваме като излезем на повърхността.

Очакванията са за положителни температури на водата и спокойно море. Коледното гмуркане ще започне в 11.00 часа на платформата на Бургаския мост.

Деца зарадваха връстниците си с увреждания в Габрово с подаръци за Коледа. Лакомства, книжки и коледни играчки получиха момичетата и момчетата от центровете за деца със специални нужди. 14-годишната Марион Мичева поискала да достави радост на децата с увреждания и получила подкрепа най-напред от семейството си. С приятели организирали събирането на средства сред съучениците си, за да има подарък  за Коледа за всички деца с увреждания, които посещават центровете в Габрово. Плочки с изрисувани Коледни символи и малки играчки, изработени от филц, са ръчно правени от децата, които се занимават с приложни изкуства в Тревненското училище.

Писмо от Лапландия получиха децата от първи „а” клас в Основното училище "Васил Левски” в Разград, след като заедно написаха и изпратиха писмата си до Дядо Коледа.

В звуковия файл можете да чуете какво си пожелаха децата от анкетата на Марина Бенова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!