Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И двамата кандидати за президент на Република Кипър са привърженици на федералното обединение на страната

Президентът Никос Анастасиадис (вляво) получи 35,5% от гласовете и се изправя на балотаж на 4 февруари срещу независимия Ставрос Малас, събрал 30,25% на първия кръг на изборите в неделя.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В неделя, в Кипър се провежда вторият кръг от президентските избори. Един срещу друг се изправят президентът Никос Анастасиадис и левият му опонент Ставрос Малас. Анализатори отбелязват, че на практика, това е повторение на изборите отпреди 5 години, когато Анастасиадис смаза Малас, яхвайки вълната на гнева на избирателите от икономическата криза. Сега към темите на предизборната надпревара се добавя и въпроса за обединението на Кипър, който Анастасиадис обещава да разреши, ако бъде преизбран, като твърди, че неговият опит, политически умения и твърда ръка са приближили острова до обединението.

Събуждат ли се кипърските турци, освобождават ли се от задушаващата прегръдка на Анкара, бе най-често задаваният въпрос след оглушителния отговор, който те дадоха на екстремизма и опитите на Турция да наложи своя ред в признатата само от нея самообявила се страна.  
Всичко започна с погром: Яростна тълпа от близо 500 ултранационалисти и екстремисти, поддръжници на Партията на справедливостта и развитието на турския президент Ердоган и на „Сивите вълци” в Северен Кипър, атакуваха редакцията на левия кипърски турски вестник „Африка”. Нападателите развяваха флаговете на Турция и признатата само от нея Севернокипърска турска република и скандираха „Аллах е велик”, „Кипър е турски и турски ще остане”.  Вандалската атака срещу редакцията беше заради критики към военната офанзива на Анкара срещу анклава Африн в Сирия. В огромно заглавие на първата си страница вестникът я нарече „още една окупация от Турция”, като я оприличи с инвазията и окупацията на северната част на Кипър от Турция през юли 1974 г. Издателят и главен редактор на вестника Шенер Левент е известен с острия си език и с твърдите си критики срещу политиката на Анкара в Северен Кипър, срещу окупацията и присъствието на турска армия на острова. Заради тях той е нападан много пъти, два пъти са му залагали взрив, има два опита за убийство, много пъти е арестуван и е лежал в затвора.

Обвиненията за двете „окупации” вбесиха Ердоган. С гневно изявление от партиен форум в Бурса той посочи с пръст обидилия го вестник и директно призова поддръжниците си за разправа: Един мръсен вестник в Северен Кипър има едно неморално заглавие днес. Призовавам моите братя в северен Кипър да заемат позиция. Той каза, че турската армия прави ново нахлуване след Кипър. Колко неморално е това? Колко безсрамно е това? Затова призовавам братята ми в Северен Кипър да дадат необходимия отговор.

Погромът не уплаши главния редактор Левент. Вестникът не спря да излиза дори и за ден, а Левент директно обвини турския президент като подстрекател: Този инцидент се случи заради призива на Ердоган. Той е отговорен за всичко, което се случи. Кипърските турци демонстрираха своята воля на Анкара и я сложиха срещу Ердоган. Те показаха на Ердоган, Анкара и на света, че няма да отстъпят пред тези заплахи. Многохилядният марш за мир и демокрация е добър отговор срещу заплахите и провокациите на Ердоган, каза още Шенер Левент.

Езра Айгън, кипърска турска журналистка, активист за мир и един от организаторите на гражданското движение „Да обединим Кипър сега”, което включва хора от двете кипърски общности коментира:
Продължаващото разделение в Кипър осигурява много удобно място за екстремизъм, омраза и враждебност на нашия остров. Екстремните елементи станаха част от процеса на вземане на решения от двете страни, заплашвайки мира, толерантността и перспективите за общо бъдеще. Това разделение постепенно ще превърне „Зелената линия” в твърда граница с Турция. Влиянието на Турция в Кипър ще се увеличи, неконтролираният поток от населението от Турция ще продължи и обстоятелствата и напрежението в Турция ще се прехвърлят в Кипър. Екстремизмът ще процъфтява и в двете общности, застрашавайки шансовете ни за изграждане на общо, стабилно, безопасно и проспериращо бъдеще, основано на върховенството на закона, демокрацията, толерантността, правата на човека и мирното съвместно съществуване. Само федерално споразумение ще направи Кипър наистина сигурен и независим и ще защити върховенството на закона на нашия остров, заяви Езра позицията на движението „Да обединим Кипър сега”.

Екстремистките атаки срещу редакцията на вестник ”Африка” бяха част от сценария за политическа нестабилност, който се опитаха да реализират националистите в окупираните територии с помощта на Анкара. Мощните протести и ярката демонстрация на обединение обаче преобърнаха политическата ситуация и ускориха създаването на 4-странна коалиция между победените на парламентарните избори две леви и две дясноцентристки партии. От вчера непризнатата Севернокипърска турска република има ново, прореформаторско правителство, което е за федерално решение на Кипърския въпрос. Така бе „елиминирана” спечелилата най-много гласове, но без мнозинство за съставяне на правителство - дясната националистическа Партия на националното единство, която е за по-близки връзки с Турция и окончателно разделяне на острова.

Положителни сигнали за мирния процес дава и Република Кипър, чиито граждани с гласовете си в избирателните урни миналата неделя отхвърлиха разделението и изпратиха на балотажа в президентските избори двама привърженици на федералното обединение на страната. Кой от тях - Никос Анастасиадис, сегашният президент на Кипър, подкрепян от дясната консервативна партия ДИСИ, или Ставрос Малас, зад когото стои най-голямата опозиционна лява партия АКЕЛ, ще бъде натоварен с отговорността да продължи преговорите между двете кипърски общности за решаване на Кипърския въпрос, ще стане ясно в неделя вечерта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!