Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Живко Тодоров опроверга информацията за издадено разрешение за строеж на джамия в Стара Загора

За повече хигиена в публичното говорене и политическия живот на града призова днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Повод за това стана разпространена чрез социалните мрежи и медиите позиция на Общинското ръководство на ВМРО-Стара Загора срещу бъдещ строеж на джамия в квартал „Лозенец“.

Според информация, публикувана и на партийния сайт на ВМРО, Община Стара Загора е издала  разрешение за изграждането на молитвен храм в „Лозенец“ на ул. „Мусала“ 95 през месец март 2017 г, а собственик на имота е немският гражданин Сонер Чекер.  Днес областният координатор и общински съветник от ВМРО Антон Андронов обяви чрез фейсбук профила си, че внася питане до кмета и главния архитект на общината на какво законово основание се издава виза за строеж, кой ще финансира изграждането на молитвен храм и проверено ли е откъде идват средствата на т.нар. инвеститор.

Общината не е издавала разрешение, дори няма постъпило такова искане, заяви на нарочна пресконференция градоначалникът, който определи информация като спекулация и  фалшива новина.





Главният архитект Виктория Грозева допълни, че в Общината има постъпило искане за строеж върху имот, собственост на Мюсюлманско вероизповедание, като искането е за жилищни сгради, а не за джамия и не на посочения в декларацията адрес ул. „Мусала“ 95. Проектите не са одобрени и са върнати за корекция, уточни арх. Грозева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Нова Загора

Петковден е празник на Нова Загора

По традиция Нова Загора отбелязва своя празник на 14 октомври - Петковден. Богата културна програма очаква жителите и гостите на града в празничния ден. Празникът на Нова Загора започва със света литургия в храм "Св. Петка Търновска" от 9:00..

публикувано на 14.10.24 в 09:02
Град Твърдица

На Петковден Твърдица чества празник на града

На Петковден Твърдица чества празник на града, съобщиха от Общината. Празничният ден ще започне с литургия в храм "Св. Петка", на централния площад "Свобода" сутринта ще отвори врати базар на изкуствата, а в следобедните часове на площада ще има ритуал,..

публикувано на 14.10.24 в 08:59

Повече слънце днес, със слаб до умерен вятър

Днес ще преобладава слънчево време. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността - средна и висока. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина умерен вятър от запад-северозапад. Такава е прогнозата на НИМХ при БАН. В..

публикувано на 14.10.24 в 07:36

Петковден е!

На 14 октомври Светата Православна църква почита паметта на Света Параскева - Петка, , наречена още Българска. Имен ден днес празнуват близо 2000 старозагорци. А най-разпространено име в общината е Пенка, което се носи от 1161 дами.  Близо 2 000..

публикувано на 14.10.24 в 05:55

Събраха над 226 хил. лева за пострадалите при пожарите в селата Воден и Крайново

Над 226 хил. лева са събраните от дарения средства за пострадалите при пожарите в селата Воден и Крайново. Комисия  ще определи каква сума да получат отделните домакинства. Все още се очакват средствата, които ще бъдат отпуснати от Междуведомствената..

публикувано на 13.10.24 в 12:55

Потрошиха линейка на спешния център в Казанлък

Потрошиха линейка на спешния център в Казанлък, която се е отзовала на адрес за жена в тежко състояние в село Хаджи Димитрово, Казанлъшко, съобщи БГНЕС. Отивайки на адреса спешните медици влизат в дома на болната жена и установяват, че трябва да я..

публикувано на 12.10.24 в 15:12

Откриха фестивала "Здравей, здраве" в Стара Загора

С топла питка и със сол, но не с каква да е сол, а със старозагорска самардала посрещнаха тази сутрин гостите на седмото издание на Фестивала „Здравей, Здраве“ в Стара Загора. „За пореден път се опитахме да съберем в рамките на два дни на едно голямо..

публикувано на 12.10.24 в 12:48

Умъртвяват заразени с шарка овце във ферма в радневското село Свободен

Огнище на шарка по дребните преживни животни е установено в животновъден обект в радневското село Свободен. Предстои умъртвяване на заразените овце във фермата. Заболяването е установено при проверка на  Българската агенция по безопасност на..

публикувано на 12.10.24 в 10:14

Жителите на три хасковски села излизат на протест заради безводие

Хората от хасковското село Александрово, симеоновградското Константиново и харманлийското Поляново настояват проблемът с липсата на вода, който е повече от 20 години, да намери решение, като се изгради нов водопровод, съобщава БНТ. Тръбите,..

публикувано на 12.10.24 в 09:50

Близо 90 млади фолклорни таланти участват в конкурса "Славейче" на Радио Стара Загора

Таланти от цяла България ще се надпяват в събота и неделя в 25-тото издание на национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче", организиран от Радио Стара Загора.  В емблематичния радиоконкурс са заявили участие..

публикувано на 12.10.24 в 09:37