Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човекът на изкуството се обезличава, правейки компромиси

Главният редактор на в. „Стършел“ Михаил Вешим – автор на книгата „Оксиморон. Нечовешки роман“ – питаме какво умение е необходимо на човек, за да прави ежедневно компромиси и къде е уместно да ги подредим в скалата на ценностите.

Михаил Вешим казва, че вече 72 години излиза вестник "Стършел" и продължава една традиция на големи имена на българската литература – Валери Петров, Богомил Райнов, Павел Вежинов и др. 

Един вестник от малкото останали такива, казва главният редактор. Той смята, че хуморът като цяло е огрубял и за жалост се е опростачил. Хуморът – това е интелигентност и той е лекарството срещу простотията, за която говоря, допълва Вешим. За своята книга той смята, че героят му е тръгнал по линия на компромисите и по този начин се превръща в ГМО или оксиморон. 

Аз много съм мислил за компромисите и наблюдавам през годините, докато навремето бяха идеологически компромиси. Има и компромис като този – например романът "Тютюн" на Димитър Димов, или Йордан Радичков с романа му "Всички и никой". Сега наблюдаваме икономически компромиси, които прави творецът, той тръгва срещу себе си в името на пазара, смята Вешим. 

Важното е да устоиш себе си днес, смята Вешим. Той коментира интервюто на Бойко Борисов пред една от телевизиите снощи: Цялото интервюто нищо не ми каза, той няма някакво послание към нацията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!