Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за опасно студено време е обявен за почти цялата страна

Силистренска област е блокирана в снежен капан

| обновено на 27.02.18 в 13:22
Снимка: БГНЕС
Жълт код за опасно студено време е обявен за днес в почти цялата страна. Аварийни екипи работят по отстраняване на причинените аварии по електропреносната мрежа в различни населени места.

В
София през цялата нощ продължи почистването на основните улици и булеварди. Пътната обстановка продължава да бъде тежка. 160 снегопочистващи машини са работили през миналата нощ, като те са почиствали улици, на които има сгради с обществено значение, детски градини, училища. 10 екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" са били на терен, за да оказват съдействие на почистващите фирми и на инспектората. Шофьорите трябва да бъдат много внимателни, да спазват дистанция, да се движат със съобразена скорост, защото участъците от пътя са заснежени и настилката е хлъзгава. Кметът Йорданка Фандъкова:

Обработва се непрекъснато, но отново платната са заснежени. Приоритетно работим по платната и улиците с градски транспорт. Ще продължи тази усложнена обстановка. Довечера се очаква отново да почне да вали. Ще продължим да работим през целият ден. В кризисният център на Общината са пренощували 198 души без дом, ще им бъде осигурен престоя и през деня при тези ниски температури да не остане човек, който да нощува навън.

Продължава почистването на подлези, започна почистването и на тротоари, наистина, моля, всички да имат предвид, че се очаква да вали до обяд. Ще продължи тази усложнена обстановка. Днес отново, докато не е възможно да се приведе зоната в нормален вид, ще остане, без да се заплаща, защото е изключително трудно, а на много места е невъзможно да бъде почистена.


От Столичната община призоваха гражданите да ползват градският транспорт и само при необходимост да излизат навън с личните  си автомобили.


Заместник-кметът по транспорт на София Евгени Крусев:

В момента обстановката, която е по пътната инфраструктура в София, е нормална при зимни условия. Градският транспорт се движи навсякъде по маршрута си, има известни затруднения с няколко минути.

Частично бедствено положение е обявено в силистренската община Главиница заради обилния снеговалеж и силния вятър. В района има затворени пътищата. Днес и утре училищата няма да работят. 
Силистренска област е блокирана в снежен капан. Ограничено е движението по основните пътища за Русе, Добрич и Шумен. Има много непроходими третокласни и четвъртокласни пътища.

Снеговалежът и силният вятър в област Силистра продължават вече втори ден. Има труднопроходими пътища, блокиран е общественият транспорт. От снощи няма достъп до селата Долно Ряхово, Малък Преславец, Суходол и Бащино в община Главиница, където е обявено частично бедствено положение. В района няма бедстващи хора, работи се по разчистването на пътищата, обяви областният управител Ивелин Статев.
Училищата са затворени. Предвид тежката зимна обстановка Районното управление по образование ще поиска удължаване на принудителната ваканция на учениците до края на седмицата. Непроходимите пътища спряха обществения транспорт.. Румънският ферибот по Дунав също не работи тъй като и в северната ни съседка пътищата са блокирани.

Областният управител на Силистра Ивелин Статев обясни в интервю за предаването "12+3", че е обявено частично бедствено положение в Община Главиница: Там снегонавяванията за повече и като количеството снегът е в повече, на места е около 50 см. За да се стигне до по-добро почистване и отваряне на всички маршрути в общината е обявно бедствено положение, тъй като има села, до които не може да достигне техника. /.../ Към момента нямаме бедстващи хора, няма закъснали по пътищата.

Само един път е отворен за движение в цялата област Добрич - това е пътя Добрич - Варна. 60 души, оставали блокирани в автомобилите си тази нощ са били спасени от екипи на пожарната. Приоритетно се почистват пътните артерии от Добрич за Силистра и Балчик, както и пътят Добрич - Генерал Тошево - Кардам. Все още има населени места с нарушено електро и водоснабдяване заради силния вятър. Служителите на пожарната през нощта са оказвали помощ на закъсали хора с автомобили в цялата област. Родилка е била извозена с верижна техника до болницата в Добрич, съобщи главният комисар Дарин Димитров. 
До отварянето на пътищата евакуираните хора ще останат в населените места, където са временно настанени. Привлечени са допълнителни сили от Дирекциите по Пожарна безопасност на Варна и Велико Търново.

Красимир Николов, заместник-областен управител на Добрич обясни в интервю за предаването „12+3“, че пътят за град Тервел ще бъде отворен до 14 часа днес, както и межународният път за Генерал Тошево. По думите му бедстващи хора и откъснати райони няма.

Всички общини в областта, без община Балчик, са обявили днес и утре за неучебни дни. 
Обстановката в Русенска област остава тежка, няма достъп до много населени места, обявено е бедствено положение в общините Сливо поле и Борово.
Обилният снеговалеж и силният североизточен вятър усложниха тази нощ обстановката в Русенска област. Всички училища останаха затворени и това ще продължи до 1 март включително, когато ще се вземе решение дали тази снежна ваканция за децата ще продължи или не.
Без електрозахранване частично е град Сливо поле, както и село Ряхово. В село Борисово е нарушено водоподаването пак поради липса на електричество. 
Затворени за движение са всички главни пътища от Русе за Силистра и Разград. В някои от участъците има преспи с височина около 3 метра и в тях са заседнали автомобили. Това прави почистването изключително трудно. В посока София е разрешено движението на моторни превозни средства до 12 тона. Тежки камиони не се допускат изобщо в границите на община Русе. Затворен е пътят от Гюргево към Букурещ и това е причината да се спират камионите преди да достигнат до граничния пункт и да образуват колони, които допълнително да затрудняват почистването на главния път.

Обстановката във Варненска област постепенно се нормализира и няма общини в бедствено положение, съобщиха от Областната администрация. Учебните занятия няма да има във Варна и в още пет общини в областта. Четвъртокласната пътна мрежа във Варненска област също е с усложнена  ситуация, особено около общините Ветрино, Суворово, Аксаково, където още се разчистват пътищата. Във Варна градският транспорт се движи нормално. Снощи по пътя за квартал "Виница" имаше  закъсал автобус, такива коли имаше и по пътя за квартал "Владислав Варненчик". Заради искане от Бургас, пътят от Обзор до Старо Оряхово също е затворен. Пътят Варна - Добрич е отворен. Прогнозата е днес до обяд силният вятър, причина за всички тези проблеми във Варненска област, да стихне, а утре не се очакват валежи.

В Бургаска област навсякъде вали сняг и духа силен северен вятър. Затворени са Дюлинският проход, пътят Обзор - Слънчев бряг, отсечката Поморие - Бургас. Ограничение има по пътя Камчия - Люляково - Вресово. Пристанище Бургас е отворено.Заради силния вятър снощи, в Поморие туристически кораб е скъсал въжета,бордът му се е ударил в кея и плавателния съд е потънал. В община Малко Търново има шест селища без ток, а в община Руен е обявен неучебен ден. Закъсали автомобили и бедстващи хора на територията на областта няма.

Поради обилния снеговалеж и силните навявания училищата в цялата община Русе ще останат затворени. По-късно днес ще стане ясно кога ще бъдат подновени учебните занятия.

В Разградска област заради снегонавявания е ограничено движението на автомобили, а повечето пътни участъци са затворени. Сериозен проблем при почистването създава силният вятър, от който се образуват големи преспи. В областта днес е неучебен ден за училищата и детските градини.

Близо 40 сантиметра е снежната покривка, която се образува в област Враца. Училищата в пет общини в областта са в принудителна ваканция днес и утре. В община Оряхово, където поради географските особености обичайно се образуват най-много навявания, обстановката е спокойна. Проходими при зимни условия са всички пътища от републиканската и общинската пътна мрежа. В Оряхово, Враца, Бяла Слатина, Криводол и Хайредин са прекратени учебните занятия до утре, включително. Във Враца до четвъртък е спряна работата на синята зона за платено паркиране. В областния град служители на общинския инспекторат започват масирани проверки дали е почистено пред търговските обекти и административните сгради.

На територията на Пазарджишка област няма бедстващи селища без ток и вода, съобщиха от Областната управа. Всички пътища са проходими при зимни условия. Най-дебела е снежната покривка в родопската част на областта, където продължава да вали, каза кметът на град Сърница Недим Бозов:

В момента техниката работи, но продължава да вали. Всички улици, включително и най малките, са почистени в общината. Пътят Велинград - Сърница също е чистен. В момента имаме около 30 сантиметра сняг, имаме ток, вода, нормална е обстановката. Всички училища и детски градини също работят, нямаме дървени ваканции.
Снимка:БГНЕС

В община Габрово пътищата са заснежени и обстановката е усложнена след продължилия 30 часа снеговалеж. Градският транспорт в Габрово се движи с големи закъснения. Въпреки това от Общината съветват жителите на града да ограничат ползването на личните си автомобили. Проходът "Шипка" е заснежен, но проходим.

Продължават да бъдат в сила ограниченията за тежкотоварни автомобили през Прохода на Републиката и по главния път Русе - Велико Търново. Второ денонощие в община Свищов е в сила забраната за движение на камиони.

В област Кърджали обстановката се нормализира. В района няма населени места без ток и вода, както и бедстващи хора. В някои села доставките на хляб и други хранителни продукти се извършват с известно закъснение. Всички пътища от републиканската мрежа са почистени и проходими при зимни условия, съобщи областният управител на Кърджали Никола Чанев:

В състояние на зимни условия, разбира се, пътят Кърджали - Хасково, пътят Кърджали - Мост, където ограничението за автомобили е до 12 тона, като се надяваме до обяд да го отворим за всякакъв вид автомобили. И другото, пътят Кърджали - Асеновград, който е проходим, като от кърджалийска страна пътят е добре почистен.

Трафикът на граничните пунктове е нормален, няма образували се колони. На изхода от България към Гърция всички автомобили трябва да са с вериги.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В 961 училища в страната днес не се учи заради усложнената зимна обстановка

Заради лошото време в 961 училища в страната днес не се учи, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Най- много са затворените училища в областите Кърджали, Плевен, Русе и Сливен.  В община Раковски учениците излизат във ваканция от утре..

публикувано на 27.02.18 в 13:05

Около 55 населени места в страната в момента са без ток

Около 55 населени места в страната в момента са без ток. Няма аварии по мрежата за високо напрежение, съобщават от енергодружествата. Около 20 села и махали в Бургаско са без ток. От ЕVN, които снабдяват района, съобщават, че без захранване са и по..

обновено на 27.02.18 в 12:12

Около 120 българи бедстват на летище в Румъния, оставени от нискотарифна компания

Българи бедстват на летище в румънския град  Тимишоара, научи „Хоризонт“. Един от тях - Величка Божерикова , сподели за предаването „Преди всички“, че пътниците от полет на "Райънеър" от Лондон e трябвало да кацнат в Пловдив: Летището е било..

обновено на 27.02.18 в 12:08