Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: Всяко противозаконно влизане в дома да влиза в пределите на неизбежна самоотбрана

Снимка: БГНЕС

Всяко противозаконно влизане в дома, а не само нахлуването с взлом и насилие, да влиза в пределите на неизбежна самоотбрана. Това предлага вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов с промени в Наказателния кодекс. За действия при самозащита ще се счита и отговорът при нападение, когато то е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго, както и когато е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

Предложенията са изпратени до министерствата на вътрешните работи и на правосъдието за съгласуване. По този начин се дава старт на процедурата по внасянето им в Народното събрание. 
„Институтът на неизбежна отбрана трябва да се разшири, както и да се направят промени, които да се борят за намаляването на битовите кражби. Виждам, че моментът е назрял и обществото е готово и само търси и иска ремонт в Наказателния кодекс“, написа във Фейсбук Красимир Каракачанов.
Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за внимателен подход при евентуална промяна на Наказателния кодекс, свързан с неизбежната отбрана. Той призова политиците да се въздържат от популистки изказвания и да не спекулират със страховете на хората. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Сотир Цацаров

Прокуратурата няма да проверява произхода на парите, с които "Инерком" купува ЧЕЗ

 Без да даде еднозначен отговор на въпроса трябва ли да се разшири института на неизбежната отбрана, главният прокурор призова политиците да не спекулират със страховете на хората и да не променят Наказателния кодекс на парче.  Сотир Цацаров се..

обновено на 07.03.18 в 18:56
Бойко Борисов

Борисов нареди да бъдат променени текстовете в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана

Премиерът Бойко Борисов нареди да бъдат променени текстовете в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана. За промените настояваха недоволни граждани, които протестираха през последните дни в защита на пловдивския лекар, който застреля крадец в дома си...

публикувано на 07.03.18 в 12:50