Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпети петък е

| обновено на 06.04.18 в 19:09
Снимка: БГНЕС
На Разпети петък започват страданията на Исус Христос. Това е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Църквата припомня пътя към Голгота и срещата със смъртта. Във всички православни храмове в страната се отслужва Опело Христово.

В митрополитската катедрала "Света Неделя" в София патриарх Неофит заяви:

"Ние с вяра трябва да следваме Христа през всичките дни на неговия живот, за да бъдем честити в своята вяра и в своето упование и надежда".

Много православни християни продължават да изпълват храмовете на днешния Разпети Петък - денят, в който, според Евангелието, Божият син Исус Христос е разпънат на кръст, с което изкупува греховете на човечеството. Този ден се смята за най-тъжният в годината за християните. В храмовете се изпълнява ритуал, символизиращ поклонение пред гроба Господен. В средата на катедралния храм "Свети Висарион Смоленски", на специално издигнато място, е гробът на Исус, украсен с цветя. Поставена е плащеница, която символизира завитото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Всички вярващи носят цветя за Христос и се покланят на неговото погребение, като по този начин символично погребват своите човешки грехове, които Христос изкупува със смъртта си. 
По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред плащеницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. Поклонението пред нея продължава до късно тази вечер. В края на вечерното богослужение с плащеницата се извършва литийно шествие околол храма и символично се извършва погребението на Христос. След което свещеникът прибира плащеницата, поставя я върху светата трапеза в олтара, на който седи до деня преди празника Възнесение Господне. 
На този ден от олтара се изнася плащаницата, която символизира погребалния покров. Разпятието се поставя на масата, под която минават богомолците. Тази традиция е характерна за Българската и Гръцката православни църкви, посочва отец Антоний Милушев, свещеник в храм-паметника "Свети Александър Невски": 

"Това е съпогребване с Христос. Ние погребваме самите себе си, влизайки в пещерата, където е бил погребан той. Ние си погребваме и то най-вече страстите, похотта, лошотията, тия неща. Някои хора смятат, че това е за здраве, за късмет. Някои даже си мислят, че им се опрощават греховете. Църквата не прави магии, така че минаването под масата определено не опрощава греховете на човек. Ние се молим за Божие благословение".

На този ден миряните спазват строг пост. Забранено е да се работи. Разпети петък е ден за душевно прочистване, за равносметка и осмисляне на грешните постъпки и отношението към близки и приятели. Вечерта по време на богослужението с плащеницата се обикаля около храма в траурно шествие и така символично се извършва погребението на Исус Христос. 

В историческата църква "Света Богородица" в Пазарджик, която отбелязва 180-годишния си юбилей,  плащеницата беше изнесена сутринта с песнопения, посветени на страданията и смъртта Христови. Още от сутринта в храма се оформи опашка от християни, дошли да се поклонят и съпреживеят доброволческата кръстна смърт на Божия син. В центъра на храма е издигнат символичния гроб на Хрисос. Очаква се храмът да се напълни след 17 часа

Уникален ритуал спазват повече от сто години във видинското село Сланотрън. Обичаят пресъздава Възкресение Христово, а изпълнението му започва още вечерта на Велики Петък, когато в специално изкопан гроб в двора на църквата "Успение Богородично" се спуска икона на Исус Христос. 

"В събота вечерта, щом се обяви Възкресението, две момчета се обличат като ангели, други двама като пазачи на гроба, т.е. като римлянски войници, и тогава се издига иконата", каза отец Велизар. Традицията за спускането на иконата в символичния гроб се спазва още от 1906 година.

На Разпети петък кореспондентът на БНР във Велико Търново ни среща с едно християнско семейство Елка и Николай Николови, с дълбоко пазени ценности и традиции, които преди 10 години съграждат параклис в града. Той носи името на Свети Мина и се намира в близост до сградата на полицията, в центъра на старата столица. Архитект Елка Николова сподели: "Този ден наистина е най-скръбният ден, защото нашия Господ е погребан мъртъв с тялото си в гроба. Традициите, народните обичаи, които са свързани с тези празници са хубаво нещо, но ако са самоцел и откъснати от целия смисъл на страданията, на кръстната смърт на нашия Господ Исус Христос, то тогава те губят своя смисъл. И затова по-добре на първо място да се съсредоточим, да сме съпричастни на страданията на нашия Господ Исус Христос".

Николай Николов допълни: "Пред нас е свещникът с 12-те свещи, които снощи положихме при четенето на всяко от 12-те евангелия. В първото Евангелие от Йоан Господ ни казва: "Любете един друг. Любов, любов да имаме помежду си!". Мисля, че с идването на Господ Исус Христос тук, на земята, той е променил света - ако се обърнем назад във времето на Рим, какво е струвал човешкият живот? Светът е променен".

В Ямбол православни църкви с вековна история и голяма археологическа стойност се рушат, алармира кореспондентът на БНР в региона Даниела Костова. Архимандрит Димитрий признава, че три от четирите православни църкви в града са в лошо състояние. Стотици хиляди са необходими за укрепването им. В какво състояние ямболските храмове ще посрещнат най-светлите празници чуйте от звуковия файл.

Хиляди гости от страната и от съседните православни държави изпълниха храма "Света Троица“ в Банско. Желаещите да минат под плащеницата търпеливо чакаха на дългите опашки. Хотелите и къщите за гости от вчера се пълнят с туристи, решили да посрещнат Великден в курорта. Най-много са чуждестранните гости от Гърция, Сърбия, Русия, Израел и Великобритания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!