Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес влиза в сила европейският регламент за защита на личните данни

| обновено на 25.05.18 в 08:26

От днес влиза в сила регламентът за защита на личните данни във всички страни от Европейския съюз. Той залага драстично увеличение на правата на потребителите във връзка с техните лични данни.

Всеки доставчик на услуги ще бъде задължен да предоставя на клиентите си достъп до подадените от тях данни, както и право на промяната им или пълното им заличаване. Регламентът предвижда специални технически и организационни мерки, които доставчиците на тези услуги трябва да осигурят, за да ги предлагат на европейските граждани и съответно да обработват личните им данни според изискванията на новата регулация.

Важен момент е, че регламентът ще се прилага и по отношение на дружества и лица, които са извън територията на ЕС, но в търговската си дейност обработват лични данни на европейски граждани.

Прилагането и спазването на регламента ще бъде отговорност на национални регулатори, но ще има и централен орган, който ще се нарича Европейски борд за защита на информацията. Задачата му е да подпомага еднаквото прилагане на регламента във всяка държава и да действа като форум за регулаторите, а при спорове да издава задължителни решения. По предварителна информация обаче, много от националните регулатори не са подготвени за прилагането на тази мярка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първи пролетен празник "Ромбана" организират в Генерал Инзово

За първи път в ямболското село Генерал Инзово, община Тунджа, се организира пролетно надиграване и надпяване "Ромбана" . Празникът ще се проведе на 21 април от 10.00 часа в парка на селото.  "Ромбана" е обичаят с пролетните момински игри по Лазаровден в..

публикувано на 16.04.24 в 16:43

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище "Искра", гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата..

публикувано на 16.04.24 в 12:49

Благотворителен поход в подкрепа на Ксения Шопова

Боен Клуб „Атила” , сдружение „Брат За Брата“ Туристическо дружество „Сърнена Гора” гр. Стара Загора се обединяват в обща кауза в подкрепа на Ксения Шопова. Благотворителен поход ще се състои на 13-и април, събота. Сборният пункт е 9.00 часа под..

публикувано на 12.04.24 в 13:15

Тракийският университет и Българският ветеринарен съюз подписаха договор за сътрудничество

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков и председателят на Български ветеринарен съюз д-р Димитър Цанков подписаха безсрочен договор за сътрудничество. Двете институции ще обединят трайно усилията си за осъществяване на..

публикувано на 11.04.24 в 15:08

Срокът на проект „Грижа в дома“ в община Тунджа е удължен до 12 юли тази година

Здравно-социална подкрепа по проекта „Грижа в дома“ получават 300 самотни възрастни и хора с увреждания в селата на община Тунджа. Това каза за радио Стара Загора Силва Иванова, началник на отдел „Социални услуги“ в Общината, която допълни още, че е..

публикувано на 04.04.24 в 14:05

Фестивал на самардалата ще се проведе в село Конаре

Фестивал на самардалата ще се състои на 30 март 2024 г. в с. Конаре, община Гурково, област Стара Загора. Тази година каузата на събитието е реставрация на двора на храм “Света Троица” в селото, който е паметник на културата с национално значение...

публикувано на 30.03.24 в 08:00

Пети ден продължава гладният протест на отец Иван Янков

5-ти ден продължава гладният протест на сливенския свещеник отец Иван Янков срещу решението на Светия синод окончателно да касира изборите за митрополит на Сливенска епархия. Подписката в подкрепа на отец Иван вече е подкрепена от над 1000 души,..

публикувано на 22.03.24 в 10:27

Започнаха записванията за инициативата „Бъди с нас за ден“, организирана от сдружение „Бъдеще за децата“

Казанлъшкото сдружение „Бъдеще за децата“ започва инициативата „Бъди с нас за ден“. Ще бъдат избрани и включени деца и младежи от общината на възраст между 13 и 22 години, които ще влязат в ролята на Изпълнителен директор на организацията,..

публикувано на 15.03.24 в 16:05

Служители на ГДБОП откриха 27 кг марихуана в автосевиз в с. Клокотница

Служители на ГДБОП са открили 24 пакета с 27.200 кг. марихуана за 544 000 лева в автосервиз и прилежащи ремонтни помещения в хасковското село Клокотница, съобщават от прокуратурата. Операцията е осъществена на 11 март под ръководството на..

публикувано на 13.03.24 в 19:23

Предстои първата “Еко академия”, която ще се осъществи в еко център в село Средногорово

В ход е записването за първата “Еко академия”, която ще се осъществи в еко център в село Средногорово от 1-ви до 5 април. Избрани за участие ще бъдат десет деца от първи до трети клас, а заявки могат да се изпращат в срок до 20 март с попълване на..

публикувано на 12.03.24 в 15:59