Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският общински съвет ще обсъжда дали да се изгради нова модерна сграда на операта

Общинските съветници ще гледат и предложението на администрацията държавата да прехвърли безвъзмездно собствеността на Летище "Пловдив" на общината

| обновено на 02.08.18 в 07:55
Снимка: община Пловдив


Очаква се Общинският съвет в Пловдив да разгледа предложението на администрацията държавата да прехвърли безвъзмездно собствеността на Летище "Пловдив" на общината.

Предложението идва 10 дни, след като консорциумът между китайската компания "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест", който спечели концесията за летището, отказа да подпише договора с Министерство на транспорта.

Пловдивският общински съвет ще обсъди и дали да се изгради нова модерна сграда на операта на мястото на бившия партиен  дом на площад "Централен". До обсъжданията се стигна след настояване на фондация „Дом за Пловдивската опера“. Но 18 юли от неправителствената организация напомниха, че са изпратили още през маи писмо до кмета Иван Тотев в местния парламент, в което искат да бъде отреден парцел за построяването на сграда за музикално-сценично изкуство и припомниха, че 15 000 пловдивчани са подкрепили с подписите си инициативата.

Преди няколко месеца от фондацята се срещнаха с представители на местната власт, депутати и общественици, за да предупредят че ремонтът на залата се бави фатално. Тогава те получиха уверението на председателя на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, че финансирането ще е гарантирано уточнението, но проектът няма да се реализира в рамките на домакинството на Пловдив като европейска столица на културата през следващата година. От фондацията междувременно коментираха, че не е удачно операта да се помещава в бившия Партиен дом в този му вид. Илко Николов, който е и председател на Съюза на архитектите в Пловдив, се позова и на извършена експертиза, която препоръчва задължително конструктивно укрепване. Изтъкнат беше проблемът, че не са много възможностите за вътрешно преустройство. Сега, имайки зад гърба си и проведено обществено обсъждане, от фондацията казват, че е въпрос на целесъобразност сравняването на стойността на укрепването с тази на събарянето и изграждането на нова постройка. Изтъква се, че сградата на бившия Партиен дом винаги е била спорна като архитектурно и градоустройствено решение, а премахването ѝ би освободило и изглед към планината. В Партийния дом, освен концертната зала, по етажите са разположени офиси на Общинската администрация и държавни институции. 

Общината не може да се произнесе дали на това място трябва да има опера, каза преди дни кметът Иван Тотев, тъй като това е от прерогативите на Общинския съвет:

„Бихме отговорили на Общински съвет колко ще струва ремонта на тази сграда, колко ще струва изграждането на нова сграда, каква ще бъде градската среда в следващите пет години…. Можем да отговорим на всички тези въпроси, но не можем да вземем такова решение. Това са по-скоро градски теми, а не политически“.

В града, очаквано, мненията са разделени на два полюса, защото много хора харесват сградата на бившия партиен дом. Всички позиции по темата мажете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!