Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Профилактиката на рискови фактори намалява до 6 пъти заболеваемостта от Алцхаймер

Проф. Лъчезар Трайков
Снимка: Гергана Хрисчева

Последните проучвания сочат, че ако контролираме рискови фактори като високото кръвно и високият холестерол, диабета, наднорменото тегло и ниската двигателна активност, ще се предпазим от Алцхаймер и деменциите, каза пред "Хоризонт" проф. Лъчезар Трайков, невролог и преподавател в Клиниката по неврология на Александровска болница:


"Профилактиката на тези рискови фактори намалява до 6 пъти заболеваемостта от Алцхаймер. Ако болестта манифестира предимно след 60-65 годишна възраст, за съжаление проучванията от последните 3-4 години сочат, че тя започва 20 години преди това. Съчетаването на този контрол на рисковите фактори с още 4 дейности дава изключително добър резултат. Физическите разходки, средиземноморската диета, социалните контакти, специални програми - по 1 час в обучени центрове отиват хората и им показват специални задачи за умствена гимнастика."

От 12 до 20 септември в Дома на киното се проведе кампанията "Да живеем заедно", посветена на хората с Алцхаймер и деменции. Организатори са Българското дружество по деменции, Медицинският университет в София и пациентската организация "Живот с деменции".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!