Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Босилеград бежанците са пълноправни граждани на града

Босилеград
Снимка: http://far.rs


Група от 50-60 бежанци от Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан, повече от година са настанени в бившия здравен дом в Босилеград. Това са мъже, жени, деца - цели семейства.

Първоначално в Босилеград имало и недоволни, но в момента повече хора ги приемат и дори се радват. Някои от настанените семейства вече записват децата си да учат в местното училище.

Лично кметът на Босиглеград Владимир Захариев ги поканил преди две години, при ескалацията за кризата с мигрантите. Общината е положила много усилия за създаване на добри условия, за тяхното оставане.

Кметът обясни, че е извършен ремонт на Здравния дом, с подкрепа на посолството на САЩ, а от града са дали още по-голяма сума за “спешна първа помощ“.

Мигрантите обитават бившия Здравен дом, те живеят като на общежитие, и на хотел и пребивават безплатно. Кметът разказа, също така, че са получили линейки от МОМ и поясни още, че “градът е признат за един от градовете, които най-добре са приели мигранти„.

Населението на Босилеград ги възприема съвсем нормално, като “мирни хора“.

За разлика от България, например с Кюстендил, където преди месеци намерението софиянец да наеме част от бившия обувен завод, предизвика остри реакции сред общинските съветници, че е лоша перспектива в града да се заселят бежанци. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!