Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дариткова: Създаването на модерна детска болница ще бъде финансирано от държавата

| обновено на 22.11.18 в 17:49
Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

Идеята столичната болница „Лозенец“ да стане Детска болница за комплексно лечение е на правителството и в частност на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Това съобщи пред „Хоризонт“ Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия.

По думите ѝ, ще се наложи модернизация и преструктуриране на съществуваща база:

„Категорично ще трябват инвестиции, за да може да се постигне целта – изграждането на модерна детска болница. Надявам се, че те ще могат да бъдат осигурени в рамките на добрата работа на приходните институции и добрите приходи в бюджета“.

„Ще се сбъдне дългогодишната мечта на поколения български педиатри да имаме многопрофилно лечебно заведение , осигуряващо комплексно лечение на деца“, подчерта д-р Дариткова.

Създаването на отделна детска болница ще създаде условия за по-голям интерес към специалностите в детското здравеопазване, подчерта д-р Асен Меджидиев, началник отделение УНГ в „Пирогов“ и председател на Столична лекарска колегия:

„Хубавото на тази идея е, че ще бъдат концентрирани всички специалности, поне така се анонсира в момента от министерството - в областта на детските болести и ще се избегне и транспортирането между отделните болници, което в момента се случва масово. Няма да може да бъде избегнато на 100%, защото пак ще има едни клиники, които са с традиции, водещи в определени структури, които пак ще се ползват, както и във всички останали специалности. Но самата концентрация на едно място на повечето специалности от детските болести е най-доброто, което може да се направи за детското здравеопазване“.

Д-р Меджидиев не е разбрал изобщо заданието и целта на тази болница, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб“, както и член на инициативния комитет за създаване на детската болница:

„С министъра изрично се разбрахме тази болница да разполага с абсолютно всички специалности, а децата да получат обслужване от един мултидисциплинарен екип“.

„Ние приветстваме решението на Министерския съвет да бъде създадена една самостоятелна детска болница, тъй като наистина това е назряло“, подчерта още Георгиева, според която създаването на такъв тип болница ще спести „лутането“ на родителите на болни деца. 

„Държавата най-после поема отговорността за децата“, каза още тя:

„Имаме предложението, както и единодушието с министър Ананиев - следващата седмица в сряда се събираме специализирана група от инициативния комитет за Детска национална болница и ще излезем с конкретни искания, както и задания как точно да изглежда структурата на болницата“, добави Пенка Георгиева, според която няма да бъде необходим посредник между родителите и личния лекар. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!