Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Срещи с българи на Острова“

Старозагорка е финалист в две категории на първите Български Бизнес Награди във Великобритания

Мариела Благовестова завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“ през 2011 година в паралелка със засилено изучаване на английски и немски език. Още същата година заминава за Лондон, където продължава образованието си в Британски университет със специалност Events Management & Fashion Marketing (Организация на Събития и Моден Маркетинг). Споделя, че пътят не е бил лек, тъй като освен за курсовите работи и презентациите е трябвало да се грижи и за семейството си и новородената си дъщеря, но е горда и щастлива от постигнатите резултати.

По време на обучението си Мариела работи почасово като промоутър и модел. И от двете начинания се учи на основни принципи на традиционния маркетинг, изграждането на бранд имидж и стратегии за бизнес развитие. Месец след завършването си започва първата си офис работа в английска фирма за малки забавни подаръци и канцеларски материали. Дори не успява да отиде на церемонията по дипломирането си, но казва, че не съжалява изобщо. Длъжността й е временна и няма общо с маркетинг, но я учи на организираност, ефективност и работа с хора в динамична корпоративна среда.

Мариела създава собствен уебсайт и бизнес профили в социалните мрежи, където намира нови клиенти. Междувременно ражда и второто си дете. След известно време включва в екипа си бранд специалист, който работи по проектите, свързани с лого дизайн и дизайн на рекламни материали, организатор на събития и уеб дизайнер. Мариела разширява познанията си по дигитален маркетинг като посещава множество курсове по работа със социалните мрежи, оптимизация за търсачките, видео маркетинг и контент маркетинг. Това става основния фокус на Мариела Благо Консултанси (Mariella Blago Consultancy).

Благодарение на активността си в социалните мрежи, през 2018, старозагорката става посланик на първите Български Бизнес Награди във Великобритания. Конкурсът се организира от две успешни бизнес дами на Острова, Деси Колева и Ирена Сиракова. Идеята на инициативата е да подкрепи и популяризира българския бизнес извън граница, както и да обори грешно-създаденото впечатление, че българите в Англия отиват там само, за да се облагодетелстват от държавата и да живеят на помощи. Всъщност нашите сънародници имат много идеи и работят над тях. Развиват малки и големи бизнеси успешно, чрез което подпомагат и Британската, и българската икономика.

Освен посланик, Мариела е и финалист в 2 от 24-те категории на Бизнес Наградите – Онлайн Бизнес на Годината и Фокус върху Клиента. Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 12-ти май на тържествена церемония по награждаване във финансовия център на Лондон и Великобритания, Канари Уарф. На събитието се очаква да присъстват много български и интернационални медии, кметове на различни общини в Лондон, членове на големи бизнес асоциации, кметът на Лондон и Принц Кирил и семейството му. 

В звуковите файлове можете да чуете интервюто на Ина Николова с Мариела Благовестова.

Галерия

Още от категорията

Нана и нейната аптека с приказки

Днес ви срещаме с един професионален разказвач на приказки.  Нана Томова практикува тази професия от седем години. В много страни по света, Великобритания е сред тях, това е истинска работа, която събира публика от слушатели, както всяко друго..

публикувано на 03.05.21 в 10:42

Красимир Узунов: Промяната на България ще дойде от емигрантите

Красимир Узунов е собственик и управител на една от установените български компании за IT-услуги във Великобритания, базирана в Южен Лондон. Той е на 38 години, живее в Лондон от 2005-та, когато се присъединява съм вече създадената от брат му..

публикувано на 18.04.21 в 12:14

Моден дизайн, етика и минимализъм – как Радина обединява всичко в едно (снимки)

Радина Радева е моден дизайнер, който се вдъхновява не само от визия и шик, но също от „slow fashion“ - движение, което се противопоставя на бързата мода и разрушителното и въздействие върху околната среда, животните и хората. Радина е на 28..

публикувано на 28.03.21 в 13:48

Ще направя каквото зависи от мен, за да се върнем у дома, в театъра

Анна Мария Недкова е актриса за музикален театър, която живее в Лондон и играе в театрите в британската столица. Участва и в представления на така известния Уест енд (квартал в централната част на Лондон, където е съсредоточена голяма част от културните..

публикувано на 14.03.21 в 16:06

Никола Филипов – от страната BG до страната GB

Никола Филипов e инженер-физик и електротехник, а по съвместителство – писател. Роден е, в Асеновград, живял в Пловдив, а от 1998-а година живее в Лондон.  Публикувал е 15 самостоятелни книги на различна тематика. Издадената през 1996-та „Как да..

публикувано на 28.02.21 в 11:17

Мила Лепавцова: Домът е там, където виждаш целта си

Мила Лепавцова е на 16 години, родена в София, а от две години и половина живее с родителите си в Ипсуич, най-големия град на графство Съфолк. Посещава англо-европейско училище в Лондон.   В момента, като част от заниманията в училище, Мила..

публикувано на 14.02.21 в 11:28

Съби Гавраилов: Големият брой звезди в един хотел означава и голяма отговорност

Съби Гавраилов живее във Великобритания от близо 20 години. Консултант и мениджър в сферата на хотелите и настаняването. В момента е част от мениджмънта на компания, която притежава и управлява луксозни домове за възрастни хора. Освен това той е фотограф..

публикувано на 31.01.21 в 12:58

Единственото сигурно нещо, което ни предстои, е трансформацията

Яна Николова живее вече 14 години в столицата на Великобритания. Тя е социолог, дипломиран в Пловдивския университет, а в Лондон завършва психология. За да не изневерява на нито една от двете специалности, започва да се занимава с психо-социални..

публикувано на 17.01.21 в 11:50

"Ангели за България": Доброто става заразно

Благотворителността обикновено се разгръща по празници. Днес обаче ще разговаряме с едни благотворители, които вече 9 месеца регулярно изпращат подкрепа за хора в нужда от чужбина в България.  Организацията „Ангели за България“ беше създадена през..

публикувано на 03.01.21 в 11:47

Йорданка Велкова, преподавател по български език в Лондонски университет: Моите студенти са един особен вид българи

Йорданка Велкова е лектор по български език, литература и култура в University College London и гл. ас. д-р във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“. Пристига в Лондон през 2014 година, след като печели конкурс за лектори..

публикувано на 13.12.20 в 14:59