Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тома Белев, Асоциация на парковете в България:

Изчезват животински видове заради застрояването по морето

В София организират палатков протест пред Президентството

Снимка: Нели Ангелова

По данни на МРРБ от около 5500 дка дюни - 70% е частна собственост, макар това да е противоконституционно. А 50% от тях пък, са включени в урегулирани поземлени имоти, което предполага или вече да са застроени, или да бъдат застроени, каза за Радио Стара Загора Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. Той даде пример с терените между Шкорпиловци и Камчия, където през 2006г. 4500 дка площ дюни и гори са били заменени като ливади и пасища и са били закупени за 12 ст./кв.м. Така се е случило с 300 дка площ при Аркутино, над 700 дка при Крапец, още при Несебър, Слънчев бряг и множество други места.

Презастрояването вече рефлектира и върху биологичното разнообразие, допълни Белев, като даде пример с Алепу, където заради строителните дейности, тази пролет са изчезнали пчелоядът и черният щъркел. Животинските и растителни видове по дюните са най-чувствителни. Те са с много специфичен хабитат и всяко въздействие върху тях ги уврежда, подчерта природозащитникът.

Над 20 организации, обединени в гражданска група „Бетономорие“ започнаха протестна кампания срещу промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които не се урегулира къмпирането, не се ограничава строителството по плажовете  и край тях, определят се високи глоби за къмпингуващите. Новите текстове позволяват достъп на моторни превозни средства до брега.

От „Бетономорие“ настояват спиране на обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и защита на конституционните граждански права. В исканията им още е утвърждаване на систематичен подход и държавна политика за управление на дюните и плажната ивица, за да остане и нещо незастроено.

От групата припомнят, че 12 години сред приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие все още няма наказания за незаконно строителство върху плажове и дюни.

Цялото интервю с екоактивиста можете да чуете в звуковия файл.Още от категорията

Първите 30 училища получават устройства от кампанията „Стара техника за ново начало" през тази седмица

Първите 30 училища, които ще започнат да получават електронни устройства в рамките на Кампанията „Стара техника за ново начало“ бяха изтеглени на случаен принцип на 2 април.  Oт началото на кампанията 178 училищата заявиха нужда от 6645 електронни..

публикувано на 07.04.20 в 17:00

Десислава Савова: чувствам се по-защитена в болницата, отколкото на улицата

Десислава Савова работи като радиолог от десет години в една от най-големите частни болници в Марсилия. В момента това е едно от трите лечебни заведения в града, които приемат пациенти, болни от КОВИД-19. Макар и третия по население град във Франция,..

публикувано на 07.04.20 в 15:46
Богомил Николов

От 13 март до сега към Българската национална асоциация Активни потребители не са постъпили много сигнали за нарушения

Българската национална асоциация Активни потребители е спряла да се среща на живо с потребители, но дава възможност на всички, имащи нужда, да подадат своите сигнали на имейла на асоциацията. Това съобщи за Радио Стара Загора Богомил Николов -..

публикувано на 07.04.20 в 12:00

Д-р Генка Пейчева: мерките срещу коронавируса са изключително точни

Мерките, които се взимат в България за ограничаването на разпространението на коронавируса, са изключително точни, смята д-р Генка Пейчева – председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Стара Загора. В момент на пандемия ваксините..

обновено на 07.04.20 в 09:15

Излязоха резултатите от първите онлайн кандидатстудентски изпити в Тракийския университет

Излязоха резултатите от първите онлайн кандидатстудентски изпити. Средният успех от изпита по обща езикова култура е среден 3,40; от теста по биология – добър 3,78; от теста по география – добър 3,57; от теста по математика – добър 4,20; от теста по..

публикувано на 06.04.20 в 14:10
Теодосий Теодосиев

Сега имаме възможност за интензивен умствен труд, който е и душевно спасителен

Тази полза от времето, което извънредното положение ни принуждава да прекараме у дома, споделя българският учител по физика, възпитал множество родни гении, Теодосий Теодосиев.    „На човека, който дълго е работил над интелекта си, никога не може да му..

публикувано на 04.04.20 в 09:45

Д-р Петя Матеева:Благодаря ви хора с големи сърцa

78   са доброволните кръводарители в Регионалния център по трансфузионна хематология   в Стара Загора за месец март. „Статистиката е радваща, като основните кръводарители се отзоваха на призива на Министерството на здравеопазването след..

публикувано на 03.04.20 в 16:26

Злати Рашев, гр. Мъглиж: Здравните медиатори са мост между малцинствените общности и държавните органи

Пандемията от коронавирус показа колко са необходими и важни медиаторите в помощ на общините за справяне с липсата на информираност на хората от ромските квартали. Здравният медиатор е мост между уязвимите малцинствени общности и здравните, и..

публикувано на 03.04.20 в 16:02
Владимир Иванов

И тази седмица цените на стоките в потребителската кошница запазват нивата си с обща стойност от 84 лева

Цените на основните хранителни продукти са без промяна, информира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Само цената на скумрията е отбелязала увеличение от 40 стотинки, заради повишенто търсене, допълни още Иванов...

публикувано на 03.04.20 в 09:30

Хилда Казасян: След всичко това ще излезем по-добри хора

Всичко освен предаването "Като две капки вода" спря да съществува след 13 март тази година, каза за Радио Стара Загора певицата Хилда Казасян. Тя споделя, че на този ден е затворила двата ресторанта и клуба си. Преместила е й датите за организираните си..

публикувано на 03.04.20 в 09:15