Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Срещи с българи на Острова“

В Лондон българското хоро увлича със сложните стъпки и ритми

Японец, гъркиня и англичани са част от групата

Днес ви представяме Анелия Траянова. Тя е от Симитли, от малка е свързана с българските народни танци, които носи, показва и разпространява в Лондон, а вече - и в много други краища на Англия. Анелия е само на 30 години, от няколко години ръководи клуб  за български народни танци „Български ритми”, прераснал в школа с подразделения в различни градове на Англия.  В тях танцуват не само българи, но и също англичани, и други чужденци. Имат много участия по различни поводи, a едно от последните беше организираният в сърцето на Лондон празник, посветен на 24 май, Денят на българската просвета и култура, за който ви разказахме.

По  Коледа Анелия и нейните танцьори участват в магичен спектакъл в лондонската църквата Saint Paul в квартала Covent Garden, в сърцето на Лондон. Те представят своя музикално-танцова версия на песента от саундтрака на холивудския филм „300” по мотиви на балканската народна песен ”Зайди, зайди ясно слънце”. Идеята за спектакъла е на Анелия и на Росица Душева, съосновател и директор на  Лондонския оркестър за филмова музика. Това става гвоздеят в коледния концерт на оркестъра.

„Съчетавахме класически инструменти с кавал в изпълнение на пловдивчанина Илин Илиев, а певицата Мария Георгиева майсторски демонстрира орнаментиката на народното пеене.  Добавихме и сценична танцова постановка със свещи, изпълнена от момичетата на Български Ритми, облечени в бели ризи с народни шевици. Така създадохме едно произведение, уникално по рода си на лондонска сцена”, разказва Анелия. 

Народните танци не са основното занимание на Анелия Траянова в Лондон. Тя работи като ивент мениджър, организира и подготвя различни събития. Докато уговаряхме това интервю, тя работеше в Уимбълдън, за тазгодишното издание на легендарния тенис-турнир, който се провежда в момента. 

За българските ритми в Лондон, и за личния ритъм на Анелия Траянова, чуйте в интервюто на Ина Николова в звуковите файлове. В линковете са видеа от участията на клуба по народни танци "Български ритми" в Лондон:

Галерия

Още от категорията

Полицаите в Англия се ползват с огромно доверие, разказва Зорница Неделчева – пазител на реда в Лондон

Как бихте реагирали, ако сте полицай и в управлението ви нахлуе 90-годишна достолепна дама с картечница? Как се наричат английските полицаи? Какво е Хоби Боби? Как се обучават полицаите във Великобритания и какви са оръжията им?  По тези и още..

публикувано на 20.09.20 в 11:50

Красимир Киров и енергията на Слънцето

Срещаме ви със старозагореца Красимир Киров. Той е учен, физик, който работи в областта на плазмената физика. Възпитаник е на Математическата гимназия в Стара Загора, випуск 1988-ма. След това е завършил Физика в Софийския университет...

публикувано на 13.09.20 в 11:50

Александър Кид: Улицата е най-добрата сцена

Alexander Kyd е творческия псевдоним на Александър Василков. Той е българин, роден в София, филолог, музикант, който понастоящем живее в Лондон и свири на китара по лондонски улици и гари. Композира своя собствена музика, която може да се чуе в неговия..

публикувано на 06.09.20 в 11:50

Борис Лапшов: Бъларските театрални училища са на световно ниво

Борис Лапшов ( Boris Alexander ) е актьор и певец, който живее и работи в Лондон. Той е на 32 години. Учил е в НАТФИЗ, завършил е Театралния департамент на Нов Български Университет при проф. Румен Цонев и проф. Цветана Манева, а по време на следването..

публикувано на 02.08.20 в 13:07

Неправителствени организации съветват европейците как да защитят правата си след Брекзит

Тони Петкова помага на европейските граждани, живеещи във Великобритания да получат имиграционен статут, който да им позволи да останат да живеят, учат и работят на Острова след Брекзит. След като страната реши да напусне Европейския съюз, Хоум..

публикувано на 26.07.20 в 11:50
Красимир Василев

Да правиш бизнес във Великобритания е много лесно

Красимир Василев и годеницата му имат компания за счетоводни услуги в Лондон. Живеят в британската столица от 5 години. Красимир е завършил Счетоводство и контрол в Югозападния университет в Благоевград. Година след дипломирането си заминава за..

публикувано на 19.07.20 в 13:27

Антони Пейчев: В днешния свят човек трябва да може да се променя

Антони Пейчев е на 32 години. Роден в Стара Загора, завършва Езиковата гимназия „Ромен Ролан“, а после заминава да следва в Англия. Завършва право в Университета на Кент в Кентърбъри, получава и магистърска степен по право и бизнес в Лондон. В..

публикувано на 13.07.20 в 16:50

Цветанка Апостолов: Йога е призвана да събуди божествената частица у нас

Цветанка Апостолов вече от 18 години живее в Брайтън - един от най-колориттните, ексцентрични и космополитни градове в Англия, който е и най-известният йога център в страната, с повече от 7000 преподаватели и места за практикуване на йога. Тя е от..

публикувано на 05.07.20 в 11:50

Станчо от „Станиоли“ влезе в нов дует и издаде сингъл по време на локдауна

„Case 49“ e новият проект на певеца Станчо Станчев /Стан/ от  известния поп-рок дует „Станиоли“.  Създаден през 2018 година в Лондон, „Case 49“ е отново мъжко дуо, което пее в стил инди поп-рок, а новият патньор на Стан е Димитър Даскалов, класически..

публикувано на 28.06.20 в 11:45

Британците имат активна гражданска позиция и не се колебаят да я отстояват

Заедно с днешния ни гост ще можем да надникнем в Британския парламент.  Илиян Нанчев е на 27 години, от почти година работи в Камарата на Общините - Долната камара на парламента на Обединеното кралство, който включва освен нея, и Камарата на..

публикувано на 21.06.20 в 11:50