Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екоинспекцията в Стара Загора издаде предписания на ТЕЦ „Брикел” за почистване

брикел
Снимка: БГНЕС

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора издаде предписания на ТЕЦ „Брикел” ЕАД, град Гълъбово до 25 септември да отстрани съхраняваните горива на площадката на топлоцентралата, които не са разрешени според действащото Комплексно разрешително. До 30 октомври 2019 г. е срокът за почистване на биомасата, съхранявана на площадката на Брикетна фабрика.

Предписанията са издадени от експертите на РИОСВ – Стара Загора при извънредната проверка на място в понеделник. Тогтава бе издадена и принудителна административна мярка за спиране на шестте котли на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ „Брикел, заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса.

Днес в 11 часа, ръководството на община Гълъбово организира среща с директора на ТЕЦ “Брикел“ за изясняване на ситуацията. Ще присъстват и протестиращи за чист въздух граждани на общината. 

Още от категорията

13-годишен от Симеоновград е задържан за грабеж

13-годишен от Симеоновград е задържан за извършен грабеж.  Вчера момчето влязло през прозорец в дома на трудно подвижна 64-годишна жена. След като я ударил по лицето, взел чанта, в която имало 5200 лева.  След подаден сигнал в полицията, малолетният..

публикувано на 20.02.20 в 13:42

Остава седмица до началото на Кукерландия'2020

Малко повече от седмица остава до 21 издание на Международния маскараден фестивал Кукерландия‘2020.  Пищният празник на цветовете и звуците започва на 27 февруари и ще продължи до 1 март. Тази година след едногодишно прекъсване отново организатори..

публикувано на 20.02.20 в 10:55

Три училища от хасковска област са одобрени за финансиране по национална образователна програма

Три училища в хасковска област са одобрени за финансиране от бюджета на националната програма „ИТ бизнесът преподава“ на образователното министерство. Целта е повишаване качеството на преподаване и формиране на знания и умения в сферата на..

публикувано на 20.02.20 в 10:10

Първа копка на проект „RETAIL PARK YAMBOL“

На 20 февруари, четвъртък, на улица „Битоля“ №37 в Ямбол ще бъде направена първа копка по проекта „RETAIL PARK YAMBOL". Началният час на церемонията е 11:00 ч. Водосвет за освещаване на мястото ще бъде отслужен от Сливенския митрополит Негово..

публикувано на 20.02.20 в 09:50

Остава висок рискът от птичи грип в област Хасково

Рискът  от птичи грип за област Хасково, където се отглеждат 200 000 патици и бройлери, остава висок.  Най-застрашени от разпространението  на заболяването са общините Димитровград и Хасково. “Стриктно ще следим за превоза на птици да става само..

публикувано на 20.02.20 в 09:39

Състезание по български език ще се проведе в Шесто основно училище

Състезание под надслов „Българският език е лесен и интересен“ ще се проведе в старозагорското Шесто основно училище днес от 13,00 ч. На него могат да се явяват ученици от 4-ти до 7-ми клас в две възрастови групи, за да спелуват думи, които имат..

публикувано на 20.02.20 в 09:08

Не е ясно дали ОВОС за всяко горене на отпадъци ще засегне и централите, които досега го правят

Природозащитните организации Грийнпийс и „За земята“ излязоха с апел към обществеността до 27 февруари да изпращат до Изпълнителната агенция по околна среда и води възражения, в които да настояват в ТЕЦ „Брикел“ да не бъдат изгаряни отпадъци. Целта е..

публикувано на 20.02.20 в 08:20

До 50 метра е намалена видимостта на прохода "Шипка"

Намалена до 50 метра е видимостта на прохода "Шипка" тази сутрин. До 100 метра поради мъгла е намалена видимостта и в района на град Шипка, а до 200 метра  при градовете Павел баня и Мъглиж. В останалата част от Старозагорска област видимостта..

публикувано на 20.02.20 в 06:39

Засаждат нови дръвчета в парк „Митрополит Методий Кусев“

С нови 240 дръвчета обогатяват парк „Митрополит Методий Кусев“.  Започна подмяна на дръвчетата, които не успяха да се прихванат успешно по време на цялостната реконструкция на парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) в Стара Загора, съобщиха от..

публикувано на 19.02.20 в 16:34

Стотици хора се преклониха в памет на Васил Левски

Ивайловград отбелязва днес 147 години от гибелта на Васил Левски. Венци и цветя на признателност бяха поднесени пред паметника на Апостола до общината, съобщи за Радио Стара Загора  кметът Диана Овчарова. Сливен  отбеляза 147-годишнина..

публикувано на 19.02.20 в 16:17