Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Работещите закони поставят една красива гледка над бизнеса и печалбите

4
архитект Елена Димитрова
Снимка: От личен архив

Елена Димитрова е архитект, на 27-години, от София. Завършила е образованието си в Лондонския University of Westminster, в момента работи и живее в Англия.

Тя е част от екипа на дизайн ориентирано студио, което изработва идейни проекти за жилищни, офиси, търговски сгради и за урбанизация.

Ина Николова разговаря с архитект Елена Димитрова за механизмите, които Великобритания прилага, за да защити околната среда и културно-историческото наследство.

В Англия най-значимото в работата на общините е да се запази изгледа на сградите, улиците и кварталите, разказва младата архитектка. За сградите със специфичен статут модификации, разширения или дори подмяна на прозорци не могат да бъдат извършени без разрешение от общината. Нарушаването на този регламент се квалифицира престъпление, а най-малката глоба е 5000 паунда и съд.

По отношение на строителството, е изготвена ясна програма, която определя къде и какво да се строи, затова няма шанс по морския бряг просто така да изникне хотел, ресторант или магазин.

Опазването на националните паркове и резервати не е в ръцете на държавата, а на неправителствени организации и то се поддържа с много благотворителна дейност. Има специално законодателство за опазването и на по-малки територии и дори на красиви гледки и спокойни места.

Много от териториите, защитени от държавата и обекти из тях са предоставени на една от най-големите неправителствени организации във Великобритания, National Trust. Тя притежава близо 250 хиляди хектара земи и повече от 500 исторически сгради, градини и паметници на културата, но няма право да ги продава или дори да ги отдава под наем, за да не вреди на обществения интерес. Издържа се от членски внос, такси за посещения и благотворителност.

В Англия не може да се отсече дърво, без това да е разрешено или регламентирано, разказва още Елена Димитрова.

Целият  разговор на Ина Николова с архитект Елена Димитрова можете да чуете в звуковия файл.
Галерия

Още от категорията

Борис Лапшов: Бъларските театрални училища са на световно ниво

Борис Лапшов ( Boris Alexander ) е актьор и певец, който живее и работи в Лондон. Той е на 32 години. Учил е в НАТФИЗ, завършил е Театралния департамент на Нов Български Университет при проф. Румен Цонев и проф. Цветана Манева, а по време на следването..

публикувано на 02.08.20 в 13:07

Неправителствени организации съветват европейците как да защитят правата си след Брекзит

Тони Петкова помага на европейските граждани, живеещи във Великобритания да получат имиграционен статут, който да им позволи да останат да живеят, учат и работят на Острова след Брекзит. След като страната реши да напусне Европейския съюз, Хоум..

публикувано на 26.07.20 в 11:50
Красимир Василев

Да правиш бизнес във Великобритания е много лесно

Красимир Василев и годеницата му имат компания за счетоводни услуги в Лондон. Живеят в британската столица от 5 години. Красимир е завършил Счетоводство и контрол в Югозападния университет в Благоевград. Година след дипломирането си заминава за..

публикувано на 19.07.20 в 13:27

Антони Пейчев: В днешния свят човек трябва да може да се променя

Антони Пейчев е на 32 години. Роден в Стара Загора, завършва Езиковата гимназия „Ромен Ролан“, а после заминава да следва в Англия. Завършва право в Университета на Кент в Кентърбъри, получава и магистърска степен по право и бизнес в Лондон. В..

публикувано на 13.07.20 в 16:50

Цветанка Апостолов: Йога е призвана да събуди божествената частица у нас

Цветанка Апостолов вече от 18 години живее в Брайтън - един от най-колориттните, ексцентрични и космополитни градове в Англия, който е и най-известният йога център в страната, с повече от 7000 преподаватели и места за практикуване на йога. Тя е от..

публикувано на 05.07.20 в 11:50

Станчо от „Станиоли“ влезе в нов дует и издаде сингъл по време на локдауна

„Case 49“ e новият проект на певеца Станчо Станчев /Стан/ от  известния поп-рок дует „Станиоли“.  Създаден през 2018 година в Лондон, „Case 49“ е отново мъжко дуо, което пее в стил инди поп-рок, а новият патньор на Стан е Димитър Даскалов, класически..

публикувано на 28.06.20 в 11:45

Британците имат активна гражданска позиция и не се колебаят да я отстояват

Заедно с днешния ни гост ще можем да надникнем в Британския парламент.  Илиян Нанчев е на 27 години, от почти година работи в Камарата на Общините - Долната камара на парламента на Обединеното кралство, който включва освен нея, и Камарата на..

публикувано на 21.06.20 в 11:50

"Ангели за България" донасят подкрепа от цял свят

Стела Иванова е създател на благотворителната организация „Ангели за България“ в Лондон. Тя обединява българи, живеещи в чужбина, които искат да помагат на сънародниците си в България.Съществува едва от средата на април и вече е организирала три..

публикувано на 14.06.20 в 11:50

Радвайте се, радостта ни е наше право и задължение

В Деня на Светата Петдесетница, който от древни времена се смята за рождения ден на Христовата Църква, ви представяме д-р Добромир Димитров. Той е един от двамата български православни свещенослужители в Англия. Завършил е иконопис във..

публикувано на 07.06.20 в 11:16

Доброволецът Атанас Цветански – един обикновен герой

Атанас Цветански е един от десетките хиляди доброволци, които се включиха в борбата с пандемията от COVID-19 във Великобритания. От началото на кризата той е на първа линия, шофирайки линейка на Червения кръст. Годеницата му Мария пък, помага на..

публикувано на 31.05.20 в 11:50