Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Работещите закони поставят една красива гледка над бизнеса и печалбите

4
архитект Елена Димитрова
Снимка: От личен архив

Елена Димитрова е архитект, на 27-години, от София. Завършила е образованието си в Лондонския University of Westminster, в момента работи и живее в Англия.

Тя е част от екипа на дизайн ориентирано студио, което изработва идейни проекти за жилищни, офиси, търговски сгради и за урбанизация.

Ина Николова разговаря с архитект Елена Димитрова за механизмите, които Великобритания прилага, за да защити околната среда и културно-историческото наследство.

В Англия най-значимото в работата на общините е да се запази изгледа на сградите, улиците и кварталите, разказва младата архитектка. За сградите със специфичен статут модификации, разширения или дори подмяна на прозорци не могат да бъдат извършени без разрешение от общината. Нарушаването на този регламент се квалифицира престъпление, а най-малката глоба е 5000 паунда и съд.

По отношение на строителството, е изготвена ясна програма, която определя къде и какво да се строи, затова няма шанс по морския бряг просто така да изникне хотел, ресторант или магазин.

Опазването на националните паркове и резервати не е в ръцете на държавата, а на неправителствени организации и то се поддържа с много благотворителна дейност. Има специално законодателство за опазването и на по-малки територии и дори на красиви гледки и спокойни места.

Много от териториите, защитени от държавата и обекти из тях са предоставени на една от най-големите неправителствени организации във Великобритания, National Trust. Тя притежава близо 250 хиляди хектара земи и повече от 500 исторически сгради, градини и паметници на културата, но няма право да ги продава или дори да ги отдава под наем, за да не вреди на обществения интерес. Издържа се от членски внос, такси за посещения и благотворителност.

В Англия не може да се отсече дърво, без това да е разрешено или регламентирано, разказва още Елена Димитрова.

Целият  разговор на Ина Николова с архитект Елена Димитрова можете да чуете в звуковия файл.
Галерия

Още от категорията

Бойко Григоров: В България има много умни и достойни хора, но не всички се реализират

Бойко Григоров е български геолог от Варна. Заедно със съпругата си и двете им деца, той емигрира в Лондон точно преди 30 години, през 1991-ва, веднага след демократичните промени в България. Единствения начин на семейството да остане във..

публикувано на 13.06.21 в 12:57

Юлия Абът: Човечността е най-важна, където и да живеем

Юлия Абът (Abbott) е българка, която от 13 години живее на Южното английско крайбрежие, като наскоро се е установила в град Сийфорд (Seaford). В България е била инженер по съобщителна техника, а край Ламанша (или Английския канал) се грижи за деца и..

публикувано на 30.05.21 в 14:34
С DC Cooper

Ангелина Пелова, Long Live Rock`n`Roll

Ангелина Пелова е сбъднала мечтата на много рок-меломани по света. Тя е рок-журналист. Получава най-новите сингли и албуми на бандите, от които се интересува, пише ревюта и прави интервюта с рок-звезди. А когато това е възможно, ходи на техни концерти..

публикувано на 16.05.21 в 11:31

Нана и нейната аптека с приказки

Днес ви срещаме с един професионален разказвач на приказки.  Нана Томова практикува тази професия от седем години. В много страни по света, Великобритания е сред тях, това е истинска работа, която събира публика от слушатели, както всяко друго..

публикувано на 03.05.21 в 10:42

Красимир Узунов: Промяната на България ще дойде от емигрантите

Красимир Узунов е собственик и управител на една от установените български компании за IT-услуги във Великобритания, базирана в Южен Лондон. Той е на 38 години, живее в Лондон от 2005-та, когато се присъединява съм вече създадената от брат му..

публикувано на 18.04.21 в 12:14

Моден дизайн, етика и минимализъм – как Радина обединява всичко в едно (снимки)

Радина Радева е моден дизайнер, който се вдъхновява не само от визия и шик, но също от „slow fashion“ - движение, което се противопоставя на бързата мода и разрушителното и въздействие върху околната среда, животните и хората. Радина е на 28..

публикувано на 28.03.21 в 13:48

Ще направя каквото зависи от мен, за да се върнем у дома, в театъра

Анна Мария Недкова е актриса за музикален театър, която живее в Лондон и играе в театрите в британската столица. Участва и в представления на така известния Уест енд (квартал в централната част на Лондон, където е съсредоточена голяма част от културните..

публикувано на 14.03.21 в 16:06

Никола Филипов – от страната BG до страната GB

Никола Филипов e инженер-физик и електротехник, а по съвместителство – писател. Роден е, в Асеновград, живял в Пловдив, а от 1998-а година живее в Лондон.  Публикувал е 15 самостоятелни книги на различна тематика. Издадената през 1996-та „Как да..

публикувано на 28.02.21 в 11:17

Мила Лепавцова: Домът е там, където виждаш целта си

Мила Лепавцова е на 16 години, родена в София, а от две години и половина живее с родителите си в Ипсуич, най-големия град на графство Съфолк. Посещава англо-европейско училище в Лондон.   В момента, като част от заниманията в училище, Мила..

публикувано на 14.02.21 в 11:28

Съби Гавраилов: Големият брой звезди в един хотел означава и голяма отговорност

Съби Гавраилов живее във Великобритания от близо 20 години. Консултант и мениджър в сферата на хотелите и настаняването. В момента е част от мениджмънта на компания, която притежава и управлява луксозни домове за възрастни хора. Освен това той е фотограф..

публикувано на 31.01.21 в 12:58