Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на психичното здраве

Снимка: www.starazagora.bg

На 10 октомври се отбелязва световният ден на психичното здраве. По данни на Световната федерация по психично здраве на всеки 40 секунди някъде по света човек се опитва да сложи край на живота си. Често това се дължи на нелекувана депресия или друга психична болест, трудно справяне с житейските кризи и невъзможност за адаптиране към действителността.

Пациентите с тежки и продължителни психични заболявания имат социални и когнитивни дефицити, които ги стигматизират в обществото – достига се до социално отхвърляне и липса на социална подкрепа.

Целта е в този ден да се насочи вниманието на обществото към психичните проблеми и да се предизвикат обществени дискусии свързани с превенцията и лечението на психичните заболявания. По този повод в Стара Загора ще се проведе дискусионно студио на тема „Смъртта не е изход. Животът е надежда”. То е организирано от Дневен център „Св.св. Козма и Дамян“ и в него ще участват Николай Петров (психолог), Ваня Бухчева (клиничен психолог), Екатерина Зафирова (клиничен психолог), д-р Димитрова (психиатър), свещеноиконом Йордан Карагеоргиев (свещеник), разкри в интервю за Радио Стара Загора ръководителят на центъра Гинка Михайлова.

Студиото ще се проведе от 15 до 16.30 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески”. Партньори в провеждането му са Община Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески”, Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск, Стара Загора, Старозагорска митрополия, Педагогически факултет и Катедра “Социални дейности” към Тракийски университет.

Цялото интервю с Гинка Михайлова чуйте в прикачения звуков файл:


Още от категорията

Не се налагат по-строги мерки срещу разпространението на Covid-19

Не се налагат по-строги мерки срещу разпространението на коронавирус в страната, увери министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на пресконференцията на Националния оперативен щаб (НОЩ). Според него трябва да се спазва контролът за изпълнение..

публикувано на 08.10.20 в 12:14

Автобусите в Ямбол тръгват по ново разписание

От 18 септември, петък, автобусите от вътрешноградския автобусен транспорт в Ямбол тръгват по разписанието от новата транспортна схема, приета на заседание на Общински съвет  Ямбол на 13 август. При съставяне на новата транспортна схема е взето..

публикувано на 16.09.20 в 18:27

Локализиран е пожарът до хасковското село Александрово

Положението с пожарите в страната е почти овладяно. Това обобщи директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов в сакарското село Равна гора, община Свиленград. Николов отбеляза овладяването на три огнени стихии. Продължават гасителните действия..

обновено на 02.09.20 в 11:40

Временна организация на движението за провеждане на Маратон "Стара Загора 2020"

Община Стара Загора въвежда временна организация на движението във връзка с провеждане на Маратон „Стара Загора 2020“, за осигуряване на безопасност и спазване на реда за организиране и провеждането му на 30.08.2020 г. Стартът на Маратон Стара..

публикувано на 27.08.20 в 14:00

От БСП-Стара Загора изпратиха сигнал до здравния министър и прокуратурата

От БСП-Стара Загора изпратиха сигнал до здравния министър и до прокуратурата, във връзка с жалба на граждани, недоволни от оказаната им спешна медицинска помощ в областния град. Социалистите се надяват за извършване на прецизна проверка и предприемане на..

публикувано на 27.08.20 в 13:51

Започват засилени проверки на територията на природния парк "Странджа"

Засилен ще е контролът на територията на природния парк /ПП/"Странджа". От днес започват съвместни проверки на всички отговорни институции. Решението за това е взето от директора на парка по време на среща с представители на държавните горски стопанства в..

публикувано на 27.08.20 в 10:02

Проект на Тракийски университет е одобрен за финансиране от МОН

Проект „Greenanimo“ на Тракийски университет е класиран на второ място и одобрен  за финансиране от МОН чрез Национална програма „Европейски научни мрежи“. Това съобщи проф. Светлана Георгиева от Аграрния факултет.  Проектът ще получи 50% от..

публикувано на 27.08.20 в 09:10

Министър Емил Димитров и зам.-главният прокурор Десислава Пиронева ще проверят сигнали за загробени пестициди в село Яворово

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров заедно със заместник-главния прокурор Десислава Пиронева днес ще проверят на място два оценени като едни от най-рисковите складове у нас със стари пестициди, намиращи се в землището на село Яворово, община..

публикувано на 27.08.20 в 09:02

Община Ямбол ще подпомогне лечението на две деца

С кампанията „Подай ръка – спаси живот“ община Ямбол ще подпомогне лечението на две деца с 3 000 лв. Инициативата продължава 12-та година. Средствата в кампанията  постъпват от продажба на коледни картички и рисунки на децата в гр. Ямбол, много..

публикувано на 27.08.20 в 08:28

Протестно автошествие отново тази вечер в Стара Загора

Фейсбук групата „Стара Загора иска оставка“ организира днес протестно автошествие.  Сборният пункт е в 18:30 на паркинга на Езерото. Автошествието ще премине по улиците на града и ще приключи в района на летище Стара Загора. Инициаторите, с чувство за..

публикувано на 27.08.20 в 08:17