Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на психичното здраве

Снимка: www.starazagora.bg

На 10 октомври се отбелязва световният ден на психичното здраве. По данни на Световната федерация по психично здраве на всеки 40 секунди някъде по света човек се опитва да сложи край на живота си. Често това се дължи на нелекувана депресия или друга психична болест, трудно справяне с житейските кризи и невъзможност за адаптиране към действителността.

Пациентите с тежки и продължителни психични заболявания имат социални и когнитивни дефицити, които ги стигматизират в обществото – достига се до социално отхвърляне и липса на социална подкрепа.

Целта е в този ден да се насочи вниманието на обществото към психичните проблеми и да се предизвикат обществени дискусии свързани с превенцията и лечението на психичните заболявания. По този повод в Стара Загора ще се проведе дискусионно студио на тема „Смъртта не е изход. Животът е надежда”. То е организирано от Дневен център „Св.св. Козма и Дамян“ и в него ще участват Николай Петров (психолог), Ваня Бухчева (клиничен психолог), Екатерина Зафирова (клиничен психолог), д-р Димитрова (психиатър), свещеноиконом Йордан Карагеоргиев (свещеник), разкри в интервю за Радио Стара Загора ръководителят на центъра Гинка Михайлова.

Студиото ще се проведе от 15 до 16.30 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески”. Партньори в провеждането му са Община Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески”, Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск, Стара Загора, Старозагорска митрополия, Педагогически факултет и Катедра “Социални дейности” към Тракийски университет.

Цялото интервю с Гинка Михайлова чуйте в прикачения звуков файл:


Още от категорията

Чирпанлии честват 136 години от Съединението и Деня на града си

Шести септември започна с тържествена сесия на Общинския съвет в Чирпан, посветена на Съединението на България и Деня на Чирпан. В празничното си слово пред общинските избраници, председателят Иван Станчев припомни думите на министър-председателя на..

публикувано на 06.09.21 в 14:45

Три основни проблема са поставили производители от секторите „Свиневъдство“ и „Птицевъдство“ пред министър Кирил Петков

Три основни проблема са поставили производители от секторите „Свиневъдство“ и „Птицевъдство“ пред министъра на икономиката Кирил Петков на организирана по тяхно настояване среща, която се проведе вчера. Това съобщи за Радио Стара Загора Димитър..

публикувано на 31.08.21 в 16:08
Кирил Петков

Свиневъди и птицевъди търсят помощ от министъра на икономиката Кирил Петков

През последните месеци производители от секторите „Свиневъдство“ и „Птицевъдство“ алармираха няколкократно за кризата, пред която са изправени в момента. Поради липса на мерки за разрешаване на сложната ситуацията обаче и с пореден опит да бъдат чути..

публикувано на 30.08.21 в 18:37

В Стара Загора за трети път посрещнаха Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, придружен от Негово Високопреподобие архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейския митрополит Антонийи и свещенослужители от епархията, посрещнаха за трети път..

публикувано на 28.08.21 в 20:13

Master of Art за първи път в Стара Загора

Откриването на фестивала за документално кино, посветено на изкуството, който трябваше да започне на 26-ти август в Стара Загора се отлага за 29-ти август. Предвидено е прожекциите да са на открито в двора на Къщата на Архитекта, а прогнозата..

публикувано на 26.08.21 в 10:00

В казанлъшкото село Копринка избират кмет на 3-ти октомври

Президентът Румен Радев насрочи частичните избори за кмет на казанлъшкото село Копринка за 3-ти октомври. Указът на държавния глава е от 12-ти август и е обнародван в държавен вестник на 17-ти август.  В момента временно длъжността кмет изпълнява..

публикувано на 18.08.21 в 16:41

Нов албум представя експозицията на музея в Стара Загора

Нов книжен водач за експозицията на Регионалния исторически музей ще бъде издаден до месец и половина, увери директорът на културната институция Петър Калчев. Финансирането от близо 17 хиляди лева е спечелено по проект към Министерството на..

публикувано на 16.08.21 в 14:03

Допълнителни 120 млн. евро в подкрепа на малки и средни предприятия

Европейската комисия одобри изменението на шест оперативни програми за Европейския фонд за регионално развитие  и Европейския социален фонд в България, Италия, Испания, Унгария и Германия в рамките на REACT-EU за общо 2,7 милиарда евро. В България..

публикувано на 12.08.21 в 14:56

ИТН няма да подкрепи трети мандат

Трети мандат ще има със сигурност, защото така е по Конституция, но ИТН няма да го подкрепи. Това заяви Филип Станев от "Има такъв народ". „Ако тази опция се случи, тя ще бъде без нас“, каза Станев, визирайки участие на ИТН в кабинет, формиран от..

публикувано на 12.08.21 в 11:20

ИТН напусна пленарната зала

Престанете да обвинявате нас. Ние не сме проблем, ние сме решение на проблема, но това явно ще се случи на следващите избори. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев. Вълчев обяви, че цялата..

публикувано на 12.08.21 в 09:31