Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По-строги наказания за тежки престъпления, извършени от непълнолетни, предлага депутат от ГЕРБ

Промени в Наказателния кодекс, засягащи наказанията на непълнолетните, ще предложи народният представител от Стара Загора Маноил Манев. Той обяви, че вече е провел разговори по темата с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с колеги, и предстои конкретното предложение да бъде оформено след широка дискусия с участието и на експерти. Депутатът, който е и член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и отбрана, е категоричен, че извършилите убийства, изнасилвания и грабежи на възраст от 16 до 18 г. не трябва да получават по-малки присъди заради възрастта си.

"По делата се извършват експертизи. Съдът трябва да вземе решение въз основа на тях, независимо дали лицето е непълнолетно. Не може един 17-годишен младеж, който вече има няколко присъди, да извърши убийство с ясното съзнание, че ще получи по-малко наказание, защото е непълнолетен", категоричен е депутатът.

"Ако едно лице на 16 или 17 години е осъзнато, то трябва да бъде съдено като възрастен. Щом е психически здраво, това означава, че може да носи отговорност", допълни Маноил Манев.

Разговорите за предстоящите промени ще стартират още утре в парламентарната група на ГЕРБ. Предстои да се проучи и практиката в страните от Европейския съюз. В САЩ определяща за размера на наказанието при тежки престъпления е именно психиатричната експертиза, а не възрастта на извършителя, допълни Маноил Манев.

Предстои в пленарна зала да бъде разгледано още едно предложение на народния представител за промени в Наказателния кодекс. То касае института за неизбежната отбрана


Още от категорията

Георги Веснаков представи свои творби в Сливен

За първи път в Сливен художникът и поет Георги Веснаков представи свои творби. Изложбата е подредена в галерия „Май“ и представя няколко цикъла, основно впечатленията на художника от  Южна Франция. Веснаков е роден в Сливен, но от години живее и..

публикувано на 30.05.20 в 13:33
Спасово

Паметник на поп Манол Коларов ще бъде открит в родното му чирпанско село днес

Паметник на сподвижника на Васил Левски и председател на местния революционен комитет поп Манол Коларов (1843-1918) ще бъде открит днес в родното му чирпанско село Спасово. Церемонията ще започне в 11 часа, уточни кметът на Спасово Димо Нецов...

обновено на 30.05.20 в 10:15

С "Баба, внуче и куче" ямболският куклен театър ще поздрави децата за 1 юни

Ямболският куклен театър „Георги Митев” открива летния си сезон с безплатна постановка по случай Международния ден на детето 1 юни. Представлението ще се играе при спазване на всички противоепидемични мерки, информира кореспондентът на БНР Даниела Костова...

обновено на 30.05.20 в 10:14

Община Сливен спечели и пред ВКС делото за водния цикъл срещу испанска фирма

Община Сливен спечели окончателно делото по водния цикъл срещу застраховател на испанска фирма, строителен надзорник по проекта. Това съобщи кметът Стефан Радев. Така спечелените дела срещу застрахователите на надзорниците по водния цикъл станаха..

публикувано на 29.05.20 в 17:53

Търсят нови водоизточници в боляровското село Горска поляна

В боляровското село Горска поляна  започнаха сондажи за търсене на нови водоизточници. Сондажите се извършват от община Болярово, съобщи кметският наместник Стоян Михов.  Дано водоемите се понапълнят от дъжда, коментира още кметският..

публикувано на 29.05.20 в 17:30

Модернизират Сливен с велоалеи

Десет километра велоалеи ще бъдат изградени в Сливен до края на годината. Това съобщи кметът Стефан Радев, давайки старт на строителните дейности. Планирането и проектирането й е част от проекта за интегрирания градски транспорт и представлява..

публикувано на 29.05.20 в 17:08
Община Стара Загора

И тази година децата ще пътуват безплатно на 1 юни в Стара Загора

По повод 1 юни-Международен ден на детето, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров ще спази добрата традиция и тази година, и ще осигури безплатно пътуване на всички деца на възраст до 18 години в автобусите и тролейбусите на общинското дружество..

публикувано на 29.05.20 в 16:07

РЦТХ -Стара Загора с призив към гражданите да дарят кръв

Районен център по трансфузионна хематология  - Стара Загора се обръща с призив към гражданите за даряване на кръв! Болниците вече работят на пълен капацитет и нуждата от кръв е още по-голяма. Всеки , който иска да помогне, може да го направи в делничен..

публикувано на 29.05.20 в 15:20

Близо 60 автомобила, излезли от употреба, ще бъдат отстранени от общински терени в Стара Загора

Близо 60 автомобила, които са излезли от употреба, са установили от началото на 2020 година, служителите на звено „Инспекторат” в Община Стара Загора. Превозните средства са паркирани на общинска земя, но не са преминали годишен технически преглед..

публикувано на 29.05.20 в 13:49

НСИ започва изследване на 436 домакинства в област Стара Загора

436 домакинства на територията на област Стара Загора ще бъдат посетени от специално обучени за целта анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника в периода май - юни 2020 г.   Въпросниците са  за домакинството и..

публикувано на 29.05.20 в 13:40