Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По-строги наказания за тежки престъпления, извършени от непълнолетни, предлага депутат от ГЕРБ

Промени в Наказателния кодекс, засягащи наказанията на непълнолетните, ще предложи народният представител от Стара Загора Маноил Манев. Той обяви, че вече е провел разговори по темата с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с колеги, и предстои конкретното предложение да бъде оформено след широка дискусия с участието и на експерти. Депутатът, който е и член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и отбрана, е категоричен, че извършилите убийства, изнасилвания и грабежи на възраст от 16 до 18 г. не трябва да получават по-малки присъди заради възрастта си.

"По делата се извършват експертизи. Съдът трябва да вземе решение въз основа на тях, независимо дали лицето е непълнолетно. Не може един 17-годишен младеж, който вече има няколко присъди, да извърши убийство с ясното съзнание, че ще получи по-малко наказание, защото е непълнолетен", категоричен е депутатът.

"Ако едно лице на 16 или 17 години е осъзнато, то трябва да бъде съдено като възрастен. Щом е психически здраво, това означава, че може да носи отговорност", допълни Маноил Манев.

Разговорите за предстоящите промени ще стартират още утре в парламентарната група на ГЕРБ. Предстои да се проучи и практиката в страните от Европейския съюз. В САЩ определяща за размера на наказанието при тежки престъпления е именно психиатричната експертиза, а не възрастта на извършителя, допълни Маноил Манев.

Предстои в пленарна зала да бъде разгледано още едно предложение на народния представител за промени в Наказателния кодекс. То касае института за неизбежната отбрана


Още от категорията

21 130 лв. събра дарителската кампания в подкрепа на АГ- отделението в Казанлък

21 300 лв. събра  дарителската кампания в подкрепа на АГ- отделението на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък. Тя  започна на 5-ти декември миналата година и се проведе под мотото „Дай живот в Казанлък - да подкрепим родилно отделение“. Резултатът..

публикувано на 21.01.20 в 12:40

Маноил Манев: 700 са лицата на отчет за тежки престъпления в Детска педагогическа стая

„700 са лицата, водени на отчет за тежки престъпления в Детска педагогическа стая през 2018 година, пет от които за убийства. Това показва, че имаме престъпност, която се повтаря, проследима в годините“. Това каза пред БНР Маноил Манев, депутат от ГЕРБ и..

публикувано на 21.01.20 в 09:51

Бюджет 2020 на община Опан обсъждат днес

Днес предстои обществено обсъждане на бюджета на община Опан за 2020 година. Финансовата рамка възлиза на около 3,3 млн. лева, съобщи в интервю за предаването „Репортер“ кметът Генчо Колев. Предвидено е 10% увеличение на капиталовите разходи и с..

публикувано на 21.01.20 в 09:50

Бабинден - благословията на раждането

1259 новородени са проплакали в АГ клиниката към Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора през 2019 година, съобщи за Радио Стара Загора доц. Николай Лазаров, началник на клиниката в Деня на родилната помощ. Наблюдава..

публикувано на 21.01.20 в 08:51

Отбелязваме Деня на родилната помощ

На 21 януари отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. На този ден се изразява почит и признателност към труда на акушерките и лекарите- гинеколози и неонатолози.  На Бабинден в Казанлък  ще бъдат представени резултатите от..

публикувано на 21.01.20 в 07:34

Казанлъшкото село Голямо Дряново ще избира кметски наместник днес

За днес е насрочено общо събрание в село Голямо Дряново, на което жителите на селото ще могат да изберат свой кандидат за кметски наместник. Събранието е насрочено от община Казанлък за 17 часа в читалището на селото съгласно Закона за пряко участие на..

публикувано на 21.01.20 в 06:59

Частично заледени участъци и ясно време по пътищата в Старозагорско

Пътищата в област Стара Загора са проходими при зимни условия, температурата в региона варира от минус осем до нула градуса, съобщиха от областното пътно управление. На прохода Шипка времето е облачно, пътната настилка е заледена и обработена,..

публикувано на 21.01.20 в 06:46

Двойно са се увеличили болните от ОРЗ в Сливен

За седмица двойно се е увеличила заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Сливен. Открити са и случаи на грип, съобщи д-р Даниела Калева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция.  Най-висока е..

публикувано на 20.01.20 в 16:54

В Хасковско организират отново инициативата „За повече деца в България“

В Деня на родилната помощ стартира процедурата за кандидатстването на двойки с репродуктивни проблеми от кампанията „За повече деца в България.“ От 21 януари е отворена процедурата за кандидатстване на двойки от хасковска област за финансиране на..

публикувано на 20.01.20 в 16:19

Екоинспекцията е преценила, че проектът за инсталация за преработка на отпадъци край Калитиново няма нужда от ОВОС

Във връзка с изнесената от Радио Стара Загора информация, придружена със снимков материал, за складирани тонове бали с отпадъци на площадка в близост до старозагорския кв. „Зора“ от РИОСВ-Стара Загора отговориха на изпратените от нас въпроси...

публикувано на 20.01.20 в 16:07