Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Глобяват жители на ромския квартал в Казанлък заради мръсотията

СНИМКА: БГНЕС

Над 100 жители на квартал „Кармен“ в Казанлък са били глобени заради нерегламентирано изхвърляне и горене на отпадъци. Акцията продължава през целия ден в ромския квартал на града. Проверките започнаха тази сутрин и се провеждат съвместно между полиция и служители на общинското звено „Екоконтрол“.

Глобени са жителите на блоковете в квартала, където се сформират и най-големите сметища пред иначе санираните сгради, заради изхвърляне през терасите на всевъзможни отпадъци.

Полицаите, заедно с четирима служители на Общината, глобяват живущите в блока с индивидуални фишове от 50 лв. по закона за управление на отпадъците. От общинското звено се заканиха да продължат с акциите по контрол.

Жителите на квартала не останаха доволни от акцията, а хората от блока изтъкнаха, че често участват в акции по почистване на нерегламентираното сметище под терасите им.

На предстоящото си заседание Общинският съвет на Казанлък ще разгледа и нова Наредба за управление на отпадъците, която предвижда строги наказания за граждани, които не опазват околната среда. Ако бъде одобрена ще се налагат глоби в размер от 300 до 1 000 лв. за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, същите наказания са предвидени и за граждани предаващи отпадъци на лица, които не притежават съответното разрешение, не предавано на излязло от употреба моторно превозно средство на площадки за съхраняване или в центрове за разкомплектоване също ще бъде наказвано с тази санкция. Предвижда се глобата да бъде налагана и на граждани, които нерегламентирано изваждат отпадъци от съдовете за разделно събиране. От 1 400 до 4 000 лв. ще са глобите ако извършител е едноличен търговец или юридическо лице.


Още от категорията

Продължава обновяването на спортната база в община Сливен

Ремонтът на спортна зала „Асеновец“ в Сливен е приключил и предстои докладът на строителния контрол, за да бъде въведен обектът е експлоатация. Това отчете кметът Стефан Радев във връзка с реновирането на спортната база в града. Зала „Асеновец“ не е..

публикувано на 22.02.20 в 10:57

„Болница за плюшени мечета“ организират в село Калитиново

В събота (22 февруари) от 10:30 до 12:30 часа в Къщата на семейството и общността в село Калитиново ще се проведе  поредното събитие с любопитното заглавие „Болница за плюшени мечета“ . Събитието се организира от Сдружение „Самаряни“ в..

обновено на 22.02.20 в 10:27

В Сливен почитат 102 години от смъртта на войводата Панайот Хитов

По повод 102 години от смъртта на войводата Панайот Хитов в Сливен ще се проведе церемония по поднасяне на венци и цветя и заупокойна молитва.  Поклонението ще започне в 12.00 часа пред паметника на войводата в квартал „Ново село“.  Организатори са..

публикувано на 22.02.20 в 09:54

Премиера на „Дядовата ръкавичка“ в Ямбол

Премиерното представление на „Дядовата ръкавичка“ ще се играе днес в ямболския куклен театър „Георги Митев”. Началният час е 11.00. Познатата на всички приказка на Елин Пелин е представена по нов начин с активното участие на децата в спектакъла,..

публикувано на 22.02.20 в 09:52

Допълнителни автобуси се движат заради Задушница

Днес, в съботата преди празника Месни заговезни православните християни отбелязват Голяма Задушница - един от трите дни в годината, в които отдаваме почит на мъртвите. Във всички храмове се отслужват заупокойна света литургия и обща панихида. За..

публикувано на 22.02.20 в 09:48

Освобождават от поста управителя на болницата в Раднево

Д-р Мая Узунова ще бъде освободена от поста управител на общинската болница през следващата седмица, заяви в интервю за Радио Стара Загора председателят на Общинския съвет в Раднево д-р Румен Йовчев. Той уточни, че до момента тя не е депозирала..

публикувано на 21.02.20 в 18:37

Министър Вълчев: Има повишено търсене на педагогическата професия

Мерките, които предприемаме, дават резултат и вече има повишено търсене на педагогическата професия, заяви днес в Раднево министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му това се дължи на увеличеното заплащане на учителите,..

публикувано на 21.02.20 в 18:10

Показват туристическите възможности на Стара Загора по време на изложение в Румъния

Община Стара Загора е част от щанда на Министерството на туризма по време на пролетното издание на Румънския туристически панаир „The Romanian Tourism Fair“ (TTR) в Букурещ. Форумът се провежда от 20 до 23 февруари, информират от пресцентъра на община..

публикувано на 21.02.20 в 17:04

Силни бизнесмени и доказани учени влизат в новото Настоятелство на Тракийски университет

Днес се проведе първото заседание на новото Настоятелство на Тракийски университет, което е оглавено от проф. Иван Станков,дългогодишен преподавател във висшето учебно заведение и бивш ректор от 2007-ма до 2015-та година.  В Настоятелството са включени..

публикувано на 21.02.20 в 17:00

Програма за честванията на 3 март на Шипка

Община Казанлък е организатор тази година на честванията на Националния празник на Република България – 3 март на връх Шипка. Честването в Казанлък започва още на 2 март. От 17,00ч. на  площад „Севтополис“ ще се проведе о фициална церемония..

публикувано на 21.02.20 в 16:57