Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Болница за плюшени мечета“ организират в село Калитиново

| обновено на 22.02.20 в 10:27

В събота (22 февруари) от 10:30 до 12:30 часа в Къщата на семейството и общността в село Калитиново ще се проведе  поредното събитие с любопитното заглавие „Болница за плюшени мечета“. Събитието се организира от Сдружение „Самаряни“ в партньорство с Регионална здравна инспекция - Стара Загора, Национален алианс на хората с редки болести, Сдружение на Тарловите пациенти в България-Лечение без граници.

„Под формата на забава децата получават ценни съвети и преодоляват страховете от лекари и болници“, разказа Мария Данева от организаторите от Сдружение „Самаряни“.

Това е една от инициативите, с  която ще бъде отбелязан Международния ден на редките болести в Стара Загора през 2020 г., каза още Мария Данева.

Мария  Данева уточни, че се организира и семинар по редки болести, под надслов “Диагностика, лечение, рехабилитация и психосоциална подкрепа”, който ще се проведе на 28 февруари от 13:00 до 16:00 часа, в Аулата на Медицинския факултет към Тракийски университет.

На 29 февруари от 9:30 до 13:30 часа е организиран и Ден на отворените врати в Рехабилитационен ценър "Кинези - 3", където ще има възможност за преглед и консултации от доц. Паскалева за пациенти с редки болести. Телефон за запазване на час: 0887 39 93 47.

Същия ден от 11:00 до 13:00 часа в МОЛ Галерия със специално събитие ще бъде отбелязан Международният ден на редките болести.

Има над 300 милиона души по целия свят, които живеят с редки заболявания. Над 6000 са редките болести, за които се  работи пациентите да получават навременна диагноза, лечение, грижи и социални възможности. Заради недостатъчните научни познания по темата и липсата на натрупани количествени данни, редките болести често са трудни за диагностициране и съответно за лечение. Единственото решение са научните изследвания в тази област, които дават надежда както на страдащите от редки болести по света, така и на техните семейства.

Още от категорията

Близо 340 легла в областта са определени за прием на пациенти с ковид инфекция

Със заповед на министъра на здравеопазването в област Стара Загора са определени 8 лечебни заведения за болнична медицинска помощ, в които трябва да бъдат открити структури за лечение и наблюдение на неусложнени пациенти с ковид инфекция. На тяхна..

публикувано на 03.04.20 в 18:31

Кампания за събиране на средства за крайно нуждаещите се стартира в Стара Загора

Община Стара Загора и сдружение „Брат за брата“ организират благотворителна кампания за събиране на пари за нуждаещите се хора, пострадали от  икономическите последствия на пандемията от коронавирус. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров...

публикувано на 03.04.20 в 14:07

Онлайн измамници използват темата за коронавируса за злоупотреби с данни

Интернет престъпниците също се активизираха и използват темата за COVID-19 за онлайн злоупотреби. Бъдете внимателни с имейлите, които ви призовават да направите дарения за борба с коронавируса, тематичните приложения от Гугъл Плей Стор, които..

публикувано на 03.04.20 в 14:05

Кампанията "Заедно можем повече" ще се провежда онлайн

За първи път тази година гражданско сдружение „Алтернатива 55“ ще проведе само онлайн традиционната си кампания „Заедно можем повече“. Тя се организира вече 11 години в Стара Загора в периода 20 март-20 април и е в подкрепа на децата с аутистичен..

публикувано на 03.04.20 в 12:34

Увеличават се безработните в Старозагорско заради COVID-19

От въвеждането на извънредно положение новорегистрираните безработни в област Стара Загора са общо 745. Общата бройка от началото на годината до момента достига 2620 души. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Любен Георгиев, директор на Бюрото..

публикувано на 03.04.20 в 12:34

Катастрофа с двама загинали затвори АМ "Марица" между Симеоновград и Харманли

Двама души са загинали и 6-ма са ранени при тежката верижна катастрофа между 22 ТИР-а и автомобили, която затвори автомагистрала "Марица" край Харманли. От болницата в Хасково съобщават, че състоянието на пострадалите е стабилно. Всички ранени са без..

публикувано на 03.04.20 в 12:12

Заработи новият сайт на община Минерални бани

Новият сайт на община Минерални бани вече работи, съобщиха от местната администрация. Адресът на страницата не е променян, така че той може да бъде открит на познатия домейн  https://mineralnibani.bg/. Новата визия на сайта е много по-добра, защото запълва..

публикувано на 03.04.20 в 11:29

Проходът "Шипка" остава затворен до 10 април

До 10 април се ограничава движението на всички моторни превозни средства по път I-5 през прохода „Шипка“ (между 154-ти и 183-ти километър). Заради снеговалежите през тази и през миналата седмица се налага удължаване на временната организация на..

публикувано на 03.04.20 в 11:24

Приключи първият етап от газифицирането на село Кабиле

Завърши първият етап от газифицирането на тунджанското село Кабиле, съобщи кметът на населеното място Георги Динев. Изградена е газоразпределителна мрежа с дължина от близо осем километра. Газифицирани са всички обществени сгради - детската градина,..

публикувано на 03.04.20 в 11:00

Работят за Инфекциозно отделение в МБАЛ - Казанлък

Организационните действия по обособяването на Инфекциозно отделение в казанлъшката МБАЛ “Д-р Христо Стамболски”, отговарящо на съответните здравни изисквания, продължават. Ремонтът е в ход. Това стана ясно от он-лайн брифинга на Общинския оперативен..

публикувано на 03.04.20 в 10:51